Андреас Заглис / - Фото: КСЦГ
18/08/2021 u 18:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Генерални секретар ФИБА посјетио КСЦГ: Овдје су почели многи велики играчи

Кошаркашки савез Црне Горе стабилан jе партнер ФИБА и у Црноj Гори има велики броj талената коjе треба до краjа подржати поручио jе генерални секретар ФИБА Андреас Заглис током посjете нашем савезу

Заглис jе био гост КСЦГ током претквалификациjа за Свjетско првенство, а стигао jе на позив предсjедника наше куће кошарке Николе Пековића.

- Приjе свега од првог момента сам осjетио се добродошлим. Стигао сам на позив новоизабраног предсjедника савеза Пековића и ово ниjе наравно нешто ново jер смо имали сjаjну сарадњу са Кошаркашким савезом Црне Горе и са бившим предсjедницима Ђукановићем и Баровићем. Срећан сам што сам могао да прихватим позив и искористим ове претквалификациjе да дођем - казао jе Заглис.

Наш савез jе добио организациjу и "балона" пректвалификациjа, што jе прави показатељ да jе на прави начин угостио селекциjе током претходних квалификациjа за Еуробаскет.

- Морам рећи да сви извjештаjи коjе добиjамо, такође и оно што сам видио у дворани потпуно одговараjу протоколу. Наравно они су усклађени са свим прописима у земљи. Такође добили смо одличне информациjе и од гостуjућих тимова што jе изузетно важно за нас. Све jе то врло врло позитивно. За ФИБА су увиjек приоритет играчи и услови за њих. У Црноj Гори добиjаjу сjаjне услове и логистику, такође ту jе и нова дворана коjа jе у савршеном стању - истакао jе Заглис.

Први оперативац свjетске кошарке одушевљен jе резултатима наших репрезентациjа. ФИБА ће урадити све да помогне развоjу кошарке, раду са младима.

- Вjеруjем да федерациjа Црне Горе показала да jе способна да идентификуjе таленат гдjе год да га има широм ваше лиjепе земље, у Подгорици, Бару или неком другом диjелу. Важно jе да идентификуjемо и његуjемо таленте како би постали професионалци и играли за сениорске репрезентациjе - казао jе Заглис и сjетио се Свjетског првенства 2019.

- Док смо били у Кини, jедна од главних тема Свjетског првенства код домаћина jе било то што имаjу ту Црну Гору наjмању земљу по броjу становника коjа се квалификовала. Наравно да смо изненађени резултатима, али у позитивном смислу, jер овдjе имамо дугачку традициjу кошарке, многи велики играчи, укључуjући и предсjедника федерациjе, почели су овдjе и играли за национални тим и клубове у Европи, НБА однедавно и Азиjи. Нема сумње за нас да овдjе имамо огроман таленат упркос малом броjу становника и о томе причамо са савезом, како да будемо сигурни да ће таj потенциjал бити максимално искоришћен у корист КСЦГ-а и Црне Горе.

У нашем савезу су задовољни што су добили могућност да угосте Заглиса и добиjу инструкциjе како додатно да поправе услове за развоj кошарке уз сарадњу и помоћ ФИБА.

- То jе била jеднодневна посjета тако да ниjе било простора за неке шире активности, али могу рећи да смо искористили сваки сат тог боравка. Направили смо два радна састанка и у оквиру посjете господин Заглис jе био наш гост на утакмици против Исланда коjу смо добили кошем у посљедњоj секунди, тако да jе некако и изабрао утакмицу коjа jе била наjзанимљивиjа за гледање. Осим господина Заглиса jе у посjети био и Зоран Радовић коjи jе више пута показао наклоност према КСЦГ и то jе особа на коjу можемо да ослонимо током наредних проjеката коjе планирамо да радимо са ФИБА-ом. ФИБА на столу има пуно проjеката коjи су интересантни у различитом смислу. Оно што jе важно и за то смо добили инструкциjе jе да одаберемо ствари коjе су адекватне неким карактеристикама коjе црногорска кошарка и КСЦГ имаjу. Они су нам дали инструкциjе у ком правцу да идемо. Тако да сад остаjе доста нашег рада, да видимо шта све ту имамо и да адекватно аплицирамо за проjекте коjе имамо на располагању - истакао jе генерални секретар КСЦГ Дарко Ивановић.

Заглис и Радовић су током боравка у Подгорици посjетили и просториjе Кошаркашког савеза Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 21:42