Предавачи на семинару / - фото: КСЦГ
02/10/2021 u 18:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Легендарни тренери предавали у Подгорици

На семинару Удружења кошаркашких тренера Црне Горе боравили Богдан Тањевић, Душко Вујошевић, Октај Махмути, Змаго Сагадин, Владимир Копривица и Ненад Трунић

Удружење кошаркашких тренера Црне Горе коjим предсjедава Богдан Тањевић, уз помоћ Кошаркашког савеза Црне Горе, опет jе окупио легенде, тако да су црногорски тренери имали од кога да уче.

Савjети, практична настава, теориjска припрема – све су то понудили еминентни предавачи на семинару у Подгорици.

Поново смо ту, прошле године смо одрадили преко интернета због пандемиjе коронавируса. Као и обично, ту су сjаjни тренери, колеге коjе су одрадиле огроман посао. Са нама jе и кадетска репрезентациjа коjа одрађуjе сjаjан посао у показивању вjежби – преноси КСЦГ изјаву Тањевића.

Душко Вујошевић је казао да је, када је био млад тренер, ишао на семинаре да види jедну акциjу и чуjе jедну реченицу.

Циjело вриjеме сам био концентрисан, али то ми jе била нека амбициjа, да чуjем нешто што бих могао да уградим у своj концепт рада са играчима. Мислим да на овом семинару тренери имаjу шансу да чуjу ствари коjе су обоjене искуством, аутентичне – казао jе Душко Вуjошевић.

На семинару су предавачи били још Змаго Сагадин, Октаj Махмути, Владимир Копривица и Ненад Трунић.

Мислим да имамо знање и желимо поштено да одрадимо оваj посао, да покажемо оно што знамо и нашу тренерску филозофиjу. То је добра ствар за оне коjи долазе на семинар, да чуjу то, а и нама што имамо шансу да то обjаснимо. Мислим да црногорска кошарка напредуjе, то показуjе и наступ три клуба у АБА лиги – поручио jе Сагадин.

Махмути је казао да је увијек лијепо подиjелити знање са колегама.

Исто је потенцирао и легендарни кондициони тренер, Копривица.

Што се тиче мог диjела, мислим да кондициони тренери нигдjе нису важниjи без у кондициjи. Увиjек jе било тако и то се из кошарке прелило на друге спортове. Теме везане за кондициjу поjављуjу се све чешће на овим семинарима и надам се да ће бити користи од тога – поручио jе Копривица.

Трунић је трећи пут боравио на семинару Удружења кошаркашких тренера Црне Горе.

Свима нама jе задатак да пренесемо знање тренерима коjи су ту и надам се да то успиjевамо. Велика ми jе част да будем у друштву моjа три бивша тренера коjи су предавачи – истакао jе Трунић.

У данашње вриjеме изазов jе бити тренер. Вриjеме jе такво да су захтjеви рада са играчима, посебно младим, потпуно другачиjи него у вриjеме када су ови тренерски бардови почињали. Питање jе колико jе младих људи спремно да се 24 сата дневно посвете кошарци.

Просто речено, много jе теже. Играчи су људи коjи на ово гледаjу као на посао, велику улогу у њиховима животима играjу и менаџери. Нажалост мање им jе битна улога и значаj тренера. Сви желе инстант резултате и играчи се спремаjу за брзу продаjу, jер и родитељи гледаjу да своj финансиjски проблем риjеше продаjом тог дjечака у иностранство, па и често миjењаjу држављанство – рекао је Вујошевић

Тањевић сматра да jе у овом новом времену, црногорска кошарка успjела, не само да се одржи, већ и да се развиjе. Боша jе упоредио искуства коjа има радећи у кошаркашким савезима Италиjе и Црне Горе. Тањевић је нагласио да у италиjанском савезу ради скоро 150 људи, а у црногорском мање од десет, да jе разлика у буџету скоро 40 пута у корист Италиjе, а да Црна Гора има девет млађих селекциjа коjе играjу на међународноj сцени, jедну више од Италиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:37