Душан Ивковић / фото: screenshot/eurolegue.net
16/09/2021 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отишао је велики Душан Дуда Ивковић

Легендарни југословенски кошаркашки тренер преминуо је у 78. години, јутрос у 6.50 часова

Великан jугословенске, српске и европске кошарке Душан Дуда Ивковић преминуо jе у 78. години.

Вијест jе потврдио први човјек београдског Радничког.

- У шест часова и 50 минута Душан jе преминуо у болници у Београду од последица воде у плућима и херпеса - рекао jе кратко Горан Калинић за „Спорт Клуб”.

Душан Ивковић је рођен у Београду 29. октобра 1943.

Био jе jедан од наjуспјешниjих европских тренера свих времена, свакако наjуспјешниjи селектор кошаркашке репрезентациjе Jугославиjе на шампионатима Европе на коjима jе осваjао медаље у Загребу 1989, Риму 1991. и Атини 1995.

Био jе и селектор кошаркашке репрезентациjе Србиjе од 2008. до 2013. године, освоjио jе за то вријеме сребро на Европском првенству и био jе четврти на Свјетском првенству 2010.

Тренерску кариjеру завршио jе 2016. године, водио jе ревиjални меч у знак опроштаjа против Олимпиjакоса, 20. септембра 2017. године.

Као кошаркаш jе играо на позициjи бека, а као тренер jе водио Партизан, Арис, Раднички Београд, Шибеник, Воjводину, ПАОК, Панионис, Олимпиjакос, АЕК, ЦСКА, Динамо из Москве и Анадолу Ефес.

Са репрезентациjом jе освоjио три европска злата и jедно средбро, jедно свјетско злато, сребро на Олимпиjским играма и злато на Универзиjади.

На клупском нивоу осваjао jе два пута Евролигу са Олимпијакосом, Куп Радивоjа Кораћа, Куп Раjмонда Сапорте, УЛЕБ Куп, био jе са своjим клубовима шампион Jугославиjе, Грчке и Русиjе.

У истим земљама осваjао jе и Куп и Суперкуп такмичења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:36