Žarko Paspalj / -FOTO: KK BUDUćNOST VOLI
18/09/2023 u 19:17 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Paspalj: ABA liga je spas za regionalnu košarku

On je krajem 80-tih godina prošlog vijeka, karijeru počeo upravo u dresu Budućnost Volija

Poslije tri godine pauze danas je počeo ABA Superkup, koji se održava u Podgorici.

Neposredno uoči početka meča Budućnost Voli – Zadar u,,Moraču” je stigao Žarko Paspalj, legenda jugoslovenske košarke, koji je sa reprezentacijom osvojio dva srebra na Olimpijskim igrama, a u bogatoj biografiji ima između ostalih tri zlata i bronzu za prvenstava Evrope, dok je 1990.godine bio član zlatne generacije koja je postala prvak svijeta.

,,Div” među obručima, koji je 80-tih godina prošlog vijeka, karijeru počeo upravo u dresu Budućnosti, odmah po dolasku u SC,,Morača”, prisjetio se kako je to nekada izgledalo…

-Prvi osjećaj kada dođem kod Sportskog centra,,Morača“ pomislim Žarko dobrodošao kući. Gledam ovu dvoranu kako sada izgleda, značajno bolje, ali tada je nekako bilo romantičnije. Sjećam se u moje vrijeme ulaz je bio na drugoj strani, a svi ti uslovi bili su jako skromni, sa jednom malom kancelarijom. Ali, živio sam tu uz neke starije momke. Taj tim me vaspitavao, obrazovao, a svako sjećanje na te momke, među kojima ima nekih i koji nijesu živi nažalost, budi jednu toplinu kako prema domu, tako i prema ovom Sportskom centru – sa dosta emocija u glasu rekao je Paspalj.

Bivši reprezentativac Jugoslavije istakao je zadovoljstvo što se ponovo igra ABA Superkup.

-Nakon cijele peripetije oko koronavirusa dobro je da se opet igra Superkup, kojim se praktično otvara nova sezona. Superkup je na neki način bio zapostavljen, tako da je ova sjajna organizacija vratila sjaj ovom takmičenju, koje je dobro za klubove, koji polako ulaze u formu pred nastupajaća takmičenja. Drago mi je da se ove godine Superkup održava baš u Podgorici i siguran sam da će sve biti u najboljem redu, ali i da ćemo uživati u sjajnoj košarci, a da će gosti biti oduševljeni organizacijom – rekao je Paspalj.

U sezoni 1985/1986 Paspalj je dao veliki doprinos da podgorički tim napravi podvig i bude treći. Već na ljeto 1986 pojačao je Partizan, gdje je bio Vlade Divac, kao i mladi Saša Đorđević. Upravo dva bivša kluba vidi u finalu.

-Vidjećemo, klubovi još nijesu dostigli pravu formu, biće iznenađenja, ali svakako da očekujem najviše od Budućnosti i Partizana. Moguće da nećemo gledati najbolju košarku, jer je takav momenat, ali je ovo dobra prilika da se upoznamo sa novim igračima. Biće interesantno bez dileme – rekao je Paspalj.

Čovjek koji je bio tri puta bio prvak Evrope, jednom svijeta i dva puta olimpijski vicešampion ima jasan stav po pitanju regionalne košarke.

-Mislim da sam više puta ponovio, jer to zaista mislim, ABA liga je spas za regionalnu košarku. Smatram da se dobro radi, liga je odlično organizovana, imamo sada situaciju da su i finansije u dobrom stanju, a to je osnovni korak da bi takmičenje moglo da funkcioniše. Sve ostalo zavisi od timova, jer je ovo njihovo takmičenje, tako da svi moraju da pokažu želju. Samo može da bude bolje, ako timovi imaju iskreni odnos prema ovom takmičenju – objasnio je Paspalj.

Za kraj, istakao je da od bivšeg kluba očekuje uvijek najveće ambicije, ali da će se realni dometi tek vidjeti kada krene nova sezona…

-Budućnost je uvijek bio tim koji pokušava da dostigne najviše. Koliko je to moguće, ostaje da se vidi. Moramo prvo da vidimo timove, a onda ćemo znati u kom pravcu mogu da idu. Naravno, Partizan i Zvezda su u ovom momentu čini mi se da su dominantni po jačini, ali ne sumanjam da će tu biti i Budućnost vrlo visoko, ali i da će biti dosta iznenađenja, koja mogu odlučiti sam raspored među četiri najbolja tima. Ali, očekujem dobru sezonu – zaključio je Paspalj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:38