Marko Rajović / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
24/08/2023 u 11:01 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rajović o izboru crnogorskih talenata da nastupaju za druge države

Košarkaškog trenera iz Sutomore na najnovije razmišljanje o toj pojavi podstakla je "skorašnja saga oko Nikole Mirotića i njen završetak izborom drugog kluba"

Poznati košarkaški trener iz Sutomora Marko Rajović, profesor fizičke kulture i magistar sportske medicine se ovim poslom bavi već 25 godina. Dosta vremena u svojoj trenerskoj karijeri posvetio je selekciji i pravilnom radu sa djecom, a na tu temu objavio je i dva naučna rada. Posebno mu je interesantna pojava - izbor nekih crnogorskih talenata da nastupaju za reprezentacije drugih država. Na najnovije razmišljanje o tome podstakla ga je "skorašnja saga oko Nikole Mirotića i njen završetak izborom drugog kluba".

-Taj njegov izbor je ponovo otvorio niz pitanja, a posebno zašto ga nije bilo u redovima naše reprezentacije već je nastupao za Španiju. Mirotić nije izuzetak o čemu svjedoči i primjer Aleksandra Pavlovića, koji je vagajući sopstveno nacionalno biće između Crne Gore i Srbije izabrao Srbiju za koju nikad nije ni igrao. Ili sestre Milica i Ana Dabović, koje smo tako lako pustili da sa reprezentacijom Srbije uzmu evropsko zlato. Ovaj "trend" nije zaobišao ni našu djecu, pa danas gotovo u svakoj mlađoj selekciji reprezentacije Srbije igra dijete koje je rođeno u Crnoj Gori, a radi se o mladim igračima sa velikim potencijalom, rekao je Marko Rajović.

image

Posvećen pravilnom radu sa djecom

-FOTO: PRIVATNA RHIVA

Stručnjak koji je stvorio i afirmisao mnoge igrače sa barske rivijere se pita da li Crna Gora ima toliku bazu mladih igrača da joj ova odustajanja ne stvaraju veće probleme.

-Odustajanje od igranja za reprezentaciju, koja predstavlja afirmaciju posebne vrste i krunu karijere svakog sportiste, praćeno je razlozima lične ali i porodične prirode. Takođe, ne malo puta je to i nekorektan odnos ljudi u ili oko reprezentacije koji su zbog sopstvenih političkih i ideoloških motiva "gurali" mnoge da odustanu od Crne Gore i svoju sportsku sreću pronađu negdje drugo. Pravo pitanje jeste zašto se ove stvari dešavaju i da li mi imamo toliku bazu mladih igrača da nam ova odustajanja ne stvaraju veće probleme? Rezultati mlađih selekcija ove godine nam baš ne idu na ruku, a da li će se za to snositi odgovornost ili ne, vrijeme će pokazati, kao i rezultati naših selekcija u budućnosti, rekao je na kraju razgovora za portal  Dana Marko Rajović.

image

Zabrinut za budućnost crnogorske košarke

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:58