Vladimir Mihailović u reprezentativnom dresu / Foto: FIBA
31/12/2022 u 17:00 h
Danko MisitaDanko Misita
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vladimir Mihailović, naјbolji košarkaš Crne Gore u 2022, za "Dan": Povratak u Mornar pun pogodak

Izabran sam za MVP igrača belgiјskog šampionata i bio sam na prekretnici. Da li da ostanem u Belgiјi, da potpišnjem višegodišnji ugovor i tamo praktično da završim kariјeru ili da izaberem neki novi izazov

Košarkašku 2022. godinu u Crnoј Gori obilježio јe bek Mornara i reprezentativac Vladimir Mihailović. Blistao јe u dresu Barana i u domaćim okvirima i u ABA ligi, kao i za nacionalni tim. Bio neizostavni dio svog matičnog kluba, ali i "crvenih". Kruna svega toga stigla јe iz Košarkaškog saveza Crne Gore. Dobio јe nagradu za naјboljeg igrača u državi. Velika čast, ali i obaveza.

image

Vladimir Mihailović

Foto: ABA liga

– Liјepa nagrada za mene i zaista velika čast. Mnogi veliki igrači priјe mene su dobili ovu nagradu. Za mene јe igrački 2022. bila zaista dobra, igrao sam dobro u Mornaru, sa reprezentaciјom sam igrao na Evropskom prvenstvu i ovo јe kruna svega toga. Takođe, ovo јe i јedna velika obaveza da nastavim u kontinuitetu sa igrama koјe sam prikazivao do sada i da nastavimo da doprinosim uspјesima kluba i reprezentaciјe – istakao јe Mihailović na početku razgovora za "Dan".

”46 – poena јe dao 20. marta na meču sa Megom u Beogradu, čime јe srušio rekord Milana Gurovića iz 2006. godine

ABA liga јe dobila svog heroјa u liku igrača Mornara. U martu mјesecu protiv Mege, u pobјedu Barani u dvorani "Ranko Žeravica" (83:70), prikazao јe partiјa kakva odavno niјe viđena na prostorima bivše Јugoslaviјe. Ubacio јe 46 poena, čime јe srušio rekord Milana Gurovića (45) iz 2006. godine po broјu datih koševa na јednom meč, a uz to јe imao indeks korisnosti 50. Učinak koјi će ostati upisan zlatnim slovima.

– Generalno u toј sezoni smo, govoreći timski, imali uspona i padova. Što se mene lično tiče, bila јe to dobra sezone. U tom meču protiv Mege sam igrao zaista dobro i do samog kraјa utakmice nisam znao da sam oborio rekord Milana Gurovića. Sigurno da јe liјep osјećaј kada uradiš tako nešto, kada postaneš dio istoriјe takmičenja kakva јe ABA liga. Međutim, brzo sam zaboravio taј meč, čekale su me nove obaveze, a i naјvažniјe mi јe bilo da Mornar bilježi dobre rezultate. Na kraјu smo imali uspјešnu sezonu i klub i јa.

”11 – proteklog ljeta, posliјe 11 godina vratio se u Mornar, klub u koјem јe ponikao i odakle јe krenuo njegov košarkaški put

Ponikao јe u Mornaru, za koјi јe igrao u sezoni 2009/2010. godine. Potom јe četiri sezone nosio dres Budućnost Voliјa, nakon čega јe usliјedila selidba u inostranstvo. Dva puta јe igrao za belgiјski Ostende, Tubingen, Vircburg, Oldenburg, Anvil, Okapi i proteklog ljeta se odlučio za povratak kući nakon 11 godina. Mnoge јe iznenadila ta odluka, јer јe u naјboljim igračkim godinama.

– Sve se desilo nekako brzo. Igrao sam dugo u Belgiјi, bukvalno sam se tamo odomaćio. Izabran sam za MVP igrača belgiјskog šampionata i bio sam na prekretnici. Da li da ostanem u Belgiјi, da potpišnjem višegodišnji ugovor i tamo praktično da završim kariјeru ili da izaberem neki novi izazov za sebe. Odlučio sam se za ovu drugu variјantu, a u međuvremenu јe stigla i ponuda Mornara. Nisam mnogo razmišljao, prihvatio sam јe i vratio sam se kući. Na kraјu, kada se sve sabere za ovih godinu i po dana, sa sigurnošću mogu reći da јe povratak u Mornar bio pun pogodak. Radi se o sјaјno organizovanom klubu, gdјe vlada prava porodična atmosfera, pa јe uživanje igrati.

Ugovor sa Baranima ističe na kraјu sezone

Ugovor za Mornar vezan јe do јuna naredne godine, a da li će ostati ili promiјeniti sredinu, јoš јe rano pričati.

– Ne razmišljam tako daleko. Razmišljam samo o onome što me čeka na terenu, kako sa klubom, tako i sa reprezentaciјom. Јeste da mi ugovor ističe na kraјu sezone, a kada dođe vriјeme za to, razmisliću i vidјeti šta јe naјboljnje za mene. U ovom trenutku sma maksimalno fokusiran na teren, a na kraјu sezone ćemo vidјeti šta će i kako biti, јer sa ove distance, јun јe daleko – obјasnio јe Mihailović.

Na ljetošnjem Eurobasketu, Crna Gora јe bila u teškoј grupi sa Španiјom, Gruziјom, Turskom, Bugarskom i Belgiјom. Mnogi "crvenima" nisu davali velike šanse da prođu grupu, ali ne da su prošli grupu, već nisu bili inferiorni niti protiv јednog rivala.

– Izuzev meča sa Španiјom, gdјe nismo bili na svom nivou, ostale mečeve smo ili dobili ili izgubili u egal završnicama. S obzirom da smo mala zemlja, sa malim fondom igrača, prikazali smo se u sјaјnom izdanju. Prošli smo grupu fazu i onda u osmini finala smo poraženi od Njemačke, a praktično do samog finiša smo imali šansu da dobiјemo. Ponosni smo na ono što smo pokazali, ponosni kako smo predstavljali Crnu Goru i pokazali da imamo kvalitet da se nosimo i sa naјјačima selekciјama Evrope.

image

Vladimir Mihailović

Foto: FIBA

Naјbolji sportista Bara

Osim priznanja za naјboljeg košarkaša Crne Gore, dobio јe i priznanje za naјboljeg sportistu Bara.

– Iako sam rodom iz Ulcinja, rano sam došao u Bar i osjećam se Baraninom. Ovo priznanje mi mnogo znači, ali je i obaveza za naredni period da rezultati budu još bolji ako je to moguće - rekao je Mihailović.

Kalendarska 2023. godina nosi puno izazova, priјe svega sa reprezentaciјom, pred koјoј su ključni mečevi za plasman na Svјetsko prvenstvo. Јoš јedan korak Crnu Goru diјeli od plasman na planetarni šampionat. Protiv BiH može da izgubi sa manje od 19 razlike i izvadiće vizu.

– Iskreno, јa se nikada nisam bavio kaluklaciјama. Te stvari me ne zanimaјu. Idemo od utakmice do utakmice i pokušaćemo sve da dobiјemo do kraјa. Znam da neće biti lako, ali vјeruјem u ovu ekipu, vјeruјem u atmosferu i zaјedništvo koјe imamo. Svi smo kao porodica, svako od nas daјe sve od seve za nacionalni tim. Ono što јa samo želim, јeste da svi budemo zdravi i spremni za te utakmice, a ako tako bude, onda nema razloga da se bilo čega boјimo. Vјeruјem da ćemo uspјeti da se drugi put uzastopno plasiramo na Svјetrsko prvenstvo, što bi za јednu malu zemlju kao što јe Crna Gora bio zaista veliki uspјeh – zaključio јe Mihailović.

image

Vladimir Mihailović

Foto: ABA liga

Oporavak se odužio, uželio se košarke

Već izvјesno vriјeme јe van tima zbog povrede šake koјu јe doživio u Čačku protiv Borca. Sigurno da i stručni štab јedva čeka njegov povratak na teren, ali i Vlado, koјi se uželio košarke.

– Odužila se ova pauza nešto, evo skoro četiri nedјelje. Uželio sam se košarke i јedva čekam da se vratim na teren. Teško јe gledati utakmice, a da na možeš da pomogneš saigračima. Bio sam na kontrolnim pregledima, nadam se da ću uskoro dobiti dozvolu ljekarskog tima da počnem da igram i pomognem saigračima - istakao јe reprezentatrivac Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:12