Милојко Пантић / - интернет
31/01/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milojko Pantić: Sveti Sava nije Srbin, Vuk Karadžić je laž

Vuk Karadžić je katolik! A Srbi ga dižu u nebesa kao tvorca srpskog jezika, dodao je

Sportski novinar Milojko Pantić je, gostujući na hrvatskom portalu Večernji list kazao je da je Vuk Karadžić laž, a dotakao se i Svetog Save za kog je izgovorio da nije bio Srbin.

– Sveti Sava nije bio Srbin, on je bio Grk! Jer je žena Stefana Nemanje bila Grkinja i on je u Grčkoj, u Hilandaru, prevodio jer je znao grčki jezik. Nikada ništa nije napisao, nijednu knjigu. Ne postoji u crkvenim dokumentima. On je napisao samo "Žitije Stefana Nemanje", tog svog oca – rekao je za hrvatske medije Milojko Pantić.

– Nije opismenio ni svoga oca, a on je kao prvi srpski učitelj, pa čekajte… A kamoli da je osnovao neku školu – dodao je.

On se tu nije zaustavio već je nastavio i ustanovio da je Vuk Karadžić laž.

– Još jedna velika laž je Vuk Karadžić. Vuk Karadžić je katolik! A Srbi ga dižu u nebesa kao tvorca srpskog jezika. Oženio ga je Kopitar – na šta je hrvatski novinar upitao misli li na potkivača?!

– On (Vuk Karadžić) je crkvene knjige, koje je Despot Stefan Lazarević u Resavskoj školi, zahvaljujući Konstantinu Filozofu, prevodio, preko svojih posrednika kupovao za sitne pare, plaćao je seljake oko manastira da mu uzimaju te knjige i odnosio u Beč.  Kad je Vuk Karadžić umro, sahranjen je po katoličkim običajima u Beču, a njegova ćerka Ana je prodala 70 hektara njiva i šuma oko Tršića. Sedamdeset hektara, u to vrijeme, uzela je ogromne pare, a on je ogromne pare prodavajući crkvene knjige zaradio – naveo je.

(Novosti)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 15:40