Đani Infantimo / - FOTO: EPA/CHRISTIAN BRUNA
19/11/2022 u 13:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Infantino zagrmio: Mi Evropljani bi se morali izvinjavati narednih 3.000 godina, Mundijal u Kataru će biti najbolji ikada

Prvi čovjek Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino kazao je da medijski izvještaji o Kataru i ljudskim pravima u tom zemlji nemaju veze sa istinom

Zbog održavanja Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru FIFA se našla na meti kritika, a Katar i tamošnje vlasti optužene su za nepoštovanje ljudskih prava.

- Danas imam jake emocije. Danas se osjećam državljanin Katara, osjećam se kao Arap, kao Afrikanac, osjećam se kao homoseksualac, kao invalid, kao migrant koji je bio radnik... - rekao je Infantino na početku obraćanja medijima u Dohi, pa nastavio:

- Ja sam Evropljanin. Za ono što smo radili 3.000 godina širom svijeta, trebali bismo se izvinjavati narednih 3.000 godina prije nego dajemo moralne lekcije. Ako je Evropi zaista stalo do sudbine ovih ljudi, oni mogu stvoriti legalne kanale, kao što je to uradio Katar, gdje će određeni broj tih radnika doći u Evropu i raditi. Dajte im malo budućnosti i malo nade.

Infantino je zatim rekao da će Mundijal u Kataru biti najbolji ikada.

- Teško shvatam kritike. Moramo ulagati u pomoć tim ljudima, u obrazovanje i dati im bolju budućnost i više nade. Svi se trebamo edukovati, mnoge stvari nisu savršene, ali za reforme i promjene treba vremena. Ovo je jednostrana moralna lekcija koja je zapravo licemjerna. Pitam se zašto niko ne uočava napredak koji je ovdje napravljen od 2016. godine. Kritičarima nije lagano prihvatiti odluku koja je donesena prije 12 godina. Katar je spreman, biće to najbolji Mundijal ikad. Ne moram braniti Katar, oni se mogu sami braniti. Ja branim fudbal - rekao je prvi čovjek FIFA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
MUNDIJALKATAR 2022
03. maj 2024 07:18