Azmaparašvili, Kiolbasa, Arabize, Malcevskaja i Milović / -FOTO: ŠSCG
29/03/2023 u 21:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Arabize nova prvakinja Evrope u šahu

Druga je završila Olivija Kiolbasa, a treće Aleksandra Malcevskaja

Gruzijska šahistkinja Meri Arabize nova je prvakinje Evrope u šahu.

Nikad zanimljivije prvenstvo danas je dobilo svoj epilog, a uoči poslednjeg kola na čelu tabele su bile izjednačene Meri Arabize i Olivija Kiolbasa iz Poljske. 

Nakon velike borbe u poslednjem kolu, koja je trajala gotovo pet sati, Arabize se saglasila na podjelu poena sa svojom sunarodnicom Meliom Salome, dok je samo nekoliko minuta nakon toga u partiji između Kiolbase i grčke šahistkinje Stavrule Colkaidu takođe sklopljen remi.

Na čelu tabele našle su se Arabize i Kiolbasa, a pobjeda u međusobnom duelu je odlučila da pobjednički pehar pripadne gruzijskoj šahistkinji, koja je na početku bila deveta nositeljka.

Treće mjesto sa pola poena zaostatka za vodećima pripalo je Aleksandri Malcevskajoj koje odnedavno nastupa za reprezentaciju Poljske. Ona je u poslednjem kolu savladala nekadašnju šampionku Evrope Elinu Denelian.

Naša predstavnica Nikolina Koljević je nastavila sa dobrim igrama i remizirala sa mnogo bolje rejtingovanom Janom Žapovom. Na kraju Nikolina je sakupila šest poena i plasirala se na 57 mjesto od 138 igračica, što je 45 mjesta bolje od pocetnog rejtinga.

Ostale naše šahistkinje su zaigrale dobro u poslednjem kolu, Tara Ivanović i Mateja Popović su se pobjedama oprostile od kontinentalne smotre šaha, dok je Marija Mia Maraš poražena.

Na taj način spuštena je zavjesa na Prvenstvo Evrope u šahu za žene, koje je prethodnih dvanaest dana igrano u Petrovcu, a koje je bilo istinski šahovski i sportski spektakl.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:10