Атлетски савез / - Фото: АСЦГ
23/04/2022 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСЦГ: Самовоља Беговића угрозила нашу аутономију

Управни одбор jедногласно jе констатовао да због грубог миjешања у аутономиjу Савеза ниjе постоjао ниjедан законски основ за потписивање Уговора са Управом за спорт и младе, саопштено jе из Атлетског савеза

Наводи се да jе Управа за спорт умjесто прихваћеног програма активности за ову годину и додjелом одређених средстава, покушала да сама расподjељуjе средства и унесе раздор и обесмисле рад Савеза.

- Дугогодишња jе пракса да Савези кандидуjу програме, а да одобрена средства у складу са своjим правилницима троше и распоређуjу. Управа има право да се миjеша у расподjелу, само ако се установе неправилности и незаконитости у раду Савеза, што свакако ниjе случаj са нашим - пише у саопштењу Атлетског савеза.

Наводи се да jе незапамћено у историjи црногорског спорта да jе било коjи орган, Министарство или Управа за спорт, прекраjао план и програм неке спортске асоциjациjе.

- Атлетском савезу jе опредиjелjен наjманjи износ у послjеднjе три године, у години када jе Савез имао наjбоље резултате - пише у реаговању.

Из те асоциjациjе подсjећаjу да у одредби члана 117 Закона о спорту стоjи да Спортска организациjа на jавни Конкурс из става jедан овог члана приjаљуjе програм за период од годину са процjеном износа средстава коjи jе потребан за спровођење програма и деталjним планом трошења средстава.

- Управо такав програм смо благовремено доставили Управи за спорт и младе након спроведене процедуре у надлежним комисиjама и тиjелима, као и УО коjи jе прихваћен од надлежне комисиjе Управе за спорт и младе - пише у реаговању.

Наводи се да jе Управа, умjесто да Савезу уплати потребна средства на коjа се чека четри мjесеца, противно члану 2 уговора, расподиjелила одређена средства поjединим спортистима и клубовима, коjа не одговараjу критериjумима Савеза.

- Они су базирани на бодованjу резултата по основу таблица Свjетске Атлетске Федерациjе, постигнутим пласманима на међународним такмичењима и другим параметрима коjе комисиjа користи приликом определjиванjа средстава - саопштено jе из Атлетског савеза.

Наводи се да такав непримjеран атак расподjеле средстава спортистима и клубовима, по основу личне импресиjе Управе за спорт, уноси озбиљан раздор међу спортистима и дезавуише Савез у свом раду.

- Због свега тога Савез ниjе могао потписати такав Уговор са Управом за спорт и младе, па очекуjе од њега да припреми нови коjим би Савезу опредиjелио потребна средства у складу са доставлjеним програмом и резултатима наших атлетичара коjи су изузетно вредновани у свим атлетским асоциjациjама Европе и свиjета - пише у саопштењу.

Наводи се да су тим успjесима значаjно у раниjем периоду доприниjели и Управа за спорт и младе, Олимпиjски комитет, спонзори, медиjи и наjвише сами спортисти.

- Сматрамо да са Управом за спорт и младе треба да осмишлjавамо нове стратегиjе и заjедно са свим спортистима и спортским савезима радимо на добро свих спортиста коjи су показали да и Црне Гора има спорт и спортисте равне много већим и развиjеним земљама Европе. Спремни смо, како смо раниjе и сами предлагали да о овим питањима разговарамо како би смо дошли до наjбољих решења за црногорску атлетику - стоjи у реагованjу Атлетског савеза.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:03