Беговић на пресу / - Фото: Мина
21/04/2022 u 16:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беговић: Новца у буџету за спорт ће бити

Управа за спорт и младе не миjеша се у аутономиjу националних спортских савеза, већ као државни орган надлежан за потребе спорта, даjе средства за оно што jе државни интерес, казао jе вршилац дужности директора Марко Беговић

Он jе нагласио се мора знати на шта се троше средства пореских обвезника, односно да иду онима коjима су намиjењена – спортистима и спортским радницима.

- Новца у буџету за спорт ће бити, али програму и организациона структура мораjу бити на вишем нивоу - рекао jе Беговић на конференциjи за новинаре.

Према његовим риjечима, спорт у Црноj Гори не смиjе да буде подстанар.

- Потребно jе и разумиjевање спорта од људи коjи су у систему спорта и у односу на буджетска средства коjа се опредjељуjу. Радимо на сратегиjи, битно jе разграничити приоритете, области и начине финансирања. План jе да за репрезеитивни спорт постоjи четворогодишњи циклус и онда ће савези знати и моћи да планираjу своjе активности у односу на опредиjељени буџет - рекао jе Беговић.

Он jе истакао да станjе коjе jе затекао ниjе новина и да jе последица недостатка контроле рада и функционисања кровних, односно националних спортских савеза, конкретно у диjелу финансиjског пословања.

- Никада, иако jе то била законска обавеза, програми ниjесу анализирани и оцjењивани. Ми смо формирали Комисиjу за надзор, коjа jе утврдила jедан броj неправилности. То jе резултирало да неки савези одређени дио новца врате у државни буџет - рекао jе Беговић.

Говорећи о анализи финансиjског послованjа, односно финансирању система спорта, он jе казао да jе увидио потребу за доношење новог потзаконског акта коjи би на другачиjи начин уредио поступак расподjеле средстава из jавних извора.

- Посланици су измjене Закона о спорту искористили да кандидуjу одређене амандмане коjи су у конкретном случаjу дониjели доста изазова у спровођењу конкурса. У члану 117, став 5 амандманским дjеловањем групе посланика стоjи да министарство формира комисиjу за расподjелу средстава, а у наредном ставу Управа доноси одлуку. Министарство коjе нема буџет за спорт формира комисиjу, а Управа нема механизама да контролише рад комисиjе, или нjихових чланова - поjаснио jе Беговић.

Он jе нагласио да jе први извjештаj комисиjе недостатан jер jе предлог програма коjи су требали да буду суфинансирани планиран на три милиона ЕУР.

- Комисиjа се до тог момента ниjедном ниjе обратила Управи да пита коjи се износ расподjељуjе. Ми смо на тоj буџетскоj линиjи имали 4,1 милион ЕУР. Од тог износа 150 хиљада опредиjелили смо за антидопинг комисиjу, покренули смо пилот проjекат дjечиjег спорта, имаjући у виду да jе свако друго мушко и треће женско диjете гоjазно. За реализациjу тог проjекта предвиђено jе 350 хиљада ЕУР. Остало jе 3,65 милиона, од коjих jе 3,6 милиона требало да буде расподиjељено - рекао jе Беговић.

Он jе истакао да jе кориговао мање-више све износе комисиjе и да сматра да jе та одлука урађена на спортски начин, али да ниjе била до краjа демократска.

- Прихватио сам одговорност, ставио сам одлуку ван снаге - рекао jе Беговић.

Коментаришући одлуку нове комисиjе, он jе казао да jе урађен добар посао.

- Анализираћи одлуке у претходних осам година ова jе била наjбоља. Ушло се у меритум сваког програма понаособ, потенциjала jедриличарског савеза и jош неких савеза, у специфичност Параолимпиjског комиетета, да то ниjе кровна спортска асоциjациjа у параолимпиjском спорту већ да обавља функциjу свих савеза - казао jе Беговић.

Он jе нагласио да су значаjно повећане стипендиjе спортистима, наводећи да Мариjа Вуковић, четврта на свиjету, не заслужуjе да има симболичну стипендиjу од десет хиљада ЕУР.

Беговић jе поновио да jе обезбиjеђено скоро пет и по милиона ЕУР за спортску инфраструктуру.

- За 13 проjеката потписани су уговор, а за 22 се припремаjу. Припремамо капитални буджет за два национална спортска центра у Колашину и Подгорици и десет мини центара - закључио jе Беговић.

Члан Комисиjе за расподjелу средстава спортским организациjама Бранимир Ивановић сматра да jе одлука о расподjели урађена доста добро и да jе урађена праведна и правична расподjела средстава, у оквиру оних износа коjи су били предвиђени за њено доношење.

- Национални спортски савези коjи су аплицирали, а било их jе 38, за програме тражили су укупна средства у износи од 9,2 милиона ЕУР. На располагању смо имали 3,6 милиона - рекао jе Ивановић.

Он jе поjаснио да jе комисиjа одлучивала по бодовноj листи, наводећи да jе било 11 критериjума, вриједних од jедног до 30 бодова.

- Одлуку ниjе потписао Атлетски савез, ниjе било жалби бар мени, многи су разумjели ситуациjу. Изненађен сам одлуком представника Атлетског савеза - рекао jе Ивановић.

Говорећи о додиjељеним средствима Атлетском савезу, он jе истакао да ће за подршку и стипендиjе 17 спортиста бити опредиjељено 112 хилjада ЕУР, а 33,7 хиљада за подршку клубовима.

- Остало средства савез ће да користи за организациjу националних првенстава, учешће на екипном шампионату Европе – трећа група и за здраствену заштиту спортиста - рекао jе Ивановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:21