Слика са СП у Београду / - Фото: БСС
07/12/2021 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боксери из Авганистана искористили СП да остану у Београду и побјегну од талибана

Репрезентациjа Авганистана у боксу, њихов тренер и челник савеза Авганистана остали су у Србиjи по завршетку Свјетског првенства у Београду (24. октобар - 6. новембар) из страха да би могли да се суоче са осветом талибана по повратку кући

Они су тренирали у таjности и тако се припремали за таj турнир.

- Када jе талибански режим преузео власт у Авганистану, све се промијенило. Под новим режимом, новом владом, било jе тешко доћи на Свјетско првенство - изjавио jе Вахидулах Хамеди, генерални секретар Боксерског савеза Авганистана, преносе медији у Србији.

Авганистански тим jе контактирао са неколико страних амбасада у вези са хуманитарним визама и азилом. Поjедине државе Европске униjе су одбиле њихов захтјев, али група од 11 чланова не одустаjе. Иначе, десетине хиљада Авганистанаца, укључуjући спортисте, побјегле су из земље у августу откако су се САД повукле и талибани преузели власт.

- Талибани не одобраваjу бокс због чега чланови екипе имаjу мале шансе да наставе своjе кариjере у Авганистану - каже Хамеди.

Боксерски тим jе морао да криjе планове за учешће на турниру у Београду. Они су прво добили визе да уђу у Иран, а затим су у Техерану тражили визу за Србиjу прије него што им jе дозвољено да допутуjу у Београд.

Њихове визе су од тада истекле, а Хамеди jе рекао да су их приjатељи и породице упозорили да се не враћаjу у Авганистан. Он jе рекао да се нада да ће цијела експедициjа ускоро добити визе, пошто нико не жели нелегално да прелази границу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:41