Ђукановић примио параолимпијце / - Кабинет Предсједника
29/07/2021 u 19:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Свим срцем ћемо навијати за спортисте на Параолимпијади

Потврда квалитета вашег рада стигла jе jош 2009. кроз пуноправно чланство у Међународном параолимпиjском комитету и Европском параолимпиjском комитету

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је представнике Параолимпијског комитета поводом њиховог предстојећег учешћа на Параолимпијади у Токију. 

Параолимпиjски комитет Црне Горе,  од свог осниванjа 2007. у потпуности jе оправдао своjу улогу па тако данас практикуjе 11 спортова од 28 из програма Параолимпиjских игара

Ђукановић је истакао да изражава посебну част и задовољство да Мариjани Горановић и Филипу Радовићу уручи заставу Црне Горе, сигуран да ће се сви подjеднако за њу борити, даjући своj максимум.

– Потврда квалитета вашег рада стигла jе jош 2009. кроз пуноправно чланство у Међународном параолимпиjском комитету и Европском параолимпиjском комитету. Ово jе прилика и да се присjетимо спортиста коjи су представљали Црну Гору на Параолимпиjским играма у Пекингу 2008. попут Душана Драговића, Мариjане Горановић у Лондону 2012, поново Мариjане и Илиjе Тадића у Рио де Жанеиру 2016. године, као и учешћа наших представника на низу Европских и свjетских првенстава коjе су обиљежили своjим постигнућима – истакао је Ђукановић.

Прво значаjно одличjе у историjи параолимпизма донио jе тада са 15. година стонотенисер Филип Радовић, освоjивши бронзану медаљу на Европском сениорском првенству 2015. у Данскоj. Филип jе исти резултат поновио 2017. у Лашком, док jе 2019. у Хелсингборгу освоjио сребрну медалjу у поjединачноj конкуренциjи и предводио репрезентациjу до прве екипне бронзане медаље у саставу са Деjаном Башановићем и Луком Бакићем.

Историjу црногорског параолимпизма исписали су и атлетичари Радмило Баранин и Мариjана Горановић на Европском сениорском првенству у Италиjи 2016., када jе Баранин постао шампион Европе у бацању копља, и био други у бацању кугле, док се Мариjана Горановић окитила титулом вицешампионке Европе у бацању кугле. Мариjана jе исти резултат поновила и на Европском сениорском првенству у Берлину.

Црна Гора и Параолимпиjски комитет се поносе са свjетским поjединачним шампионом у шаху за особе са сметњама вида, Предрагом Никачом коjи jе освоjио прво мjесто у италиjанском Каљариjу 2019.

Поред поменутих, дичимо се и  свим другим оствареним одличjима и резултатима како у поjединачним, тако и у екипним такмичењима. Остварена постигнућа нас уjедно и обавезуjу да као друштво убудуће дамо jош снажниjи подстицаj вашим спортским и људским прегнућима.

Посебно ме радуjе чињеница да на четвртоj Олимпиjади на коjоj учествуjе Црна Гора имамо до сада наjвише спортиста коjи су се своjим трудом и умиjећем изборили да представЉаjу нашу државу на овом наjпрестижниjем такмичеЊу.

Ђукановић је истакао да је увjерен да ће параолимпијци своjим примjером дати снажан подстицаj параолимпиjскоj заjедници у Црноj Гори да и у будућем периоду настави континуитет присуства на наjвећим међународним спортским манифестациjама.

– С поносом ћемо пратити ваше учешће на Олимпиjским играма, свим срцем навиjати за вас и радова ти се вашим резултатима – поручио је Ђукановић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:33