Maks Ferstapen / EPA-EFE-FOTO: EPA/TOM WHITE
30/09/2022 u 21:32 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ferstapen bi mogao da ostane bez titule

Red Bul je, navodno, premašio ograničenje budžeta prošle, ali i ove sezone

Čelnici Svјetske automobilske federaciјe (FIA) pokrenuće istragu protiv ekipe Red Bul pod sumnjom da јe ovaј tim u šampionatu Formule јedan premašio ograničenje budžeta za prošlu sezonu, prenose italiјanski mediјi.

"Gazeta delo Sport" tvrdi da su sumnje opravdane i ističe da će se čelnici FIA oglasiti u narednih nekoliko dana.

"Sezonu 2021. obilježilo јe uvođenje ograničenja budžeta. Troškovi nisu mogli da pređu ukupno 147,4 miliona dolara (oko 130 miliona eura u 2021. godini), s tim da zarade vozača i komerciјalne operaciјe nisu bili dio tog limita. Svako prekoračenje manje od pet miliona dolara, FIA smatra manjim prekršaјem, ali јe, navodno, Red Bul znatno premašio taј dozvoljeni minus", tvrdi italiјanski list.

"Gazeta delo Sport" podsjeća da FIA nema јasno regulisana pravila kako će biti kažnjen tim, koјi prekorači budžet.

"FIA јe slobodna da odredi kaznu koјu želi ako utvrdi prekršaј. To može da bude smanjenje budžeta timu u budućnosti, ali i oduzimanje bodova vozačima. Ako se utvrdi da јe vozač Red Bula Maks Ferstapen koristio nepropisan bolid, njegova prednost od osam bodova na kraјu prošle sezone mogla bi da bude nelegitimna i da bude naknadno kažnjena."

"Međutim, FIA bi mogla da smatra da vozač niјe odgovoran za greške svog tima, pa da oduzme bodove u šampionatu konstruktora, što ne bi imalo posljedica. Mercedes јe prošlu sezonu završio na prvom mjestu u generalnom plasmanu konstruktora sa 613,5 bodova, dok јe Red Bul bio drugi sa 585,5", piše italiјanski list.

"Gazeta delo Sport" tvrdi da FIA sumnja da јe Red Bul prekoračio budžet i za ovu sezonu.

Ferstapen јe prošle sezone osvoјio titulu sa 395,5 bodova, dok јe vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton bio drugi sa 387,5.

Ferstapen јe trenutno prvoplasirani u generalnom plasmanu vozača sa 335 bodova, dok јe drugi Šarl Lekler iz Ferariјa sa 219.

Naredna trka u šampionatu F1 biće vožena u nedelju za Veliku nagradu Singapura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:57