Макс Ферстапен / EPA-EFE-Фото: EPA/MIGUEL SIERRA
18/03/2022 u 08:15 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Формула 1: Нова сезона почиње у недјељу трком за Велику награду Бахреина

Титулу брани Холанђанин Макс Ферстапен

Нова сезона у шампионату Формуле 1, 73. по реду, уз низ нових правила, почиње у недjељу трком за Велику награду Бахреина. Програм ће на стази Сахир почети првим слободним тренингом данас од 13 часова, три сата касниjе на распореду jе други тренинг, док се трећи одржава сјутра од 13 часова.

Квалификациjе пред трку почињуод 16 часова, а прва овосезонска трка вози се у недjељу у исто вриjеме. Титулу свјетског првака брани возач Ред Була Холанђанин Макс Ферстапен, коjи jе прошле сезоне до укупне победе стигао у последњем кругу последње трке у Абу Дабиjу, након контроверзне завршнице, у коjоj jе претекао возача Мерцедеса Луиса Хамилтона и онемогућио га да освоjи рекордну осму титулу. Одлуке у последњоj трци прошле сезоне утицале су на отказ директору трка у шампионату Маjклу Масиjу, а довеле су и до промjена правила приликом изласка на стазу сигурносног возила.

На тоj трци Маси jе дозволио само петорици возача између Хамилтона и Ферстапена да уђу у исти круг са водећим приjе поновног старта, а од ове сезоне правило гласи да ће у исти круг ући или сви или ниjедан возач, у складу са одлуком дирекциjе трке. Правила су промиjењена и по питању бодовног система. Прошле године возачима jе у Белгиjи додиjељена половина бодова, иако су одвезли само два круга у кишним условима иза сигурносног возила.

Од ове сезоне тркачи ће морати да одвезу наjмање два круга под зеленом заставом. У случаjу да се одржи мање од 25 одсто трке само петорица наjбољих добиће бодове (6-4-3-2-1). Ако се одвезе између 25 и 50 одсто трке бодови се додjељуjу деветорици возача (13-10-8-6-5-4-3-2-1), док ће између 50 и 75 одсто завршене трке донијети бодове десеторици возача (19-14-12-9-8-6-5-3-2-1).

Ову сезону обељежиће и техничке промjене на болидима попут коришћења гума пречника 18 инча (46 центиметра), умjесто досадашњих 13-инчних гума. Таква промjена довешће до повећања тежине болида за око 50 килограма. Промjене ће се десити и у погледу аеродинамике и шасиjе болида, а процjењуjе се да ће нови болиди бити спориjи за око 3,5 секунди у односу на прошлогодишње.

Спринт трке коjе су уведене прошле сезоне остаће у календару и возиће се за Велику награду Емилиjе Ромање (24. април), Велику награду Аустриjе (10. jул) и за Веллику награду Бразила (13. новембар). Бодове ће сада осваjати осам наjбољих возача у спринт трци, умjесто досадашње троjице возача, а спринт ће и ове сезоне одлучивати о стартним позициjама пред главну трку.

Наjбржи круг у главноj трци доносиће и даље додатни бод, уколико возач буде међу 10 наjбољих. Наjвећа промjена међу возачима jе прелазак Џорџа Расела из Вилиjамса у Мерцедес, гдjе ће наслиjедити Валтериjа Ботаса, коjи ће од сада возити у Алфа Ромеу. За шваjцарски тим ће ове сезоне возити и први кинески возач у историjи шампионата Гуанjу Џоу, док ће за Вилиjамс наступати Таjланђанин Александер Албон.

Пред сам почетак сезоне због воjне интервенциjе Русиjе у Украjини отказ у екипи Хаса добио jе руски возач Никита Мазепин, а њега ће замиjенити Данац Кевин Магнусен. Титулу у конкуренциjи конструктора брани осмоструки шампион Мерцедес.

Укупно ће бити одржане 22 трке, пошто jе отказана трка за Велику награду Русиjе у Сочиjу, а први пут возиће се трка за Велику награду Маjамиjа (8. маj). Сезона би требало да се заврши трком за Велику награду Абу Дабиjа, 20. новембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:13