Данијел Фуртула / - Фото: АСЦГ
26/04/2022 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фуртула и Ђуровић поручили Беговићу: Не браните нас више од Атлетског савеза Црне Горе

Атлетски репрезентативци и рекордери Црне Горе, Данијел Фуртула и Томаш Ђуровић, обратили су се јавности саопштењем

Они су критиковали рад Управе за спорт и младе на челу са Марком Беговићем.

Саопштење преносимо у цјелости.

- На досадашњи рад Управе за спорт наjбоље говоре чињенице да се већ шест мjесеци спремамо за европско и свjетско првенство без иjедног jединог цента помоћи Државе.

Звучи апсурдно, да се после катастрофалне 2021 године, понављаjу исте грешке и да су спортисти Црне Горе жртве коjе трпе директну штету изазвану нечиjим незнањем или лошом намjером.

Желимо да нагласимо да смо у потпуности сагласни са одлуком УО АСЦГ да понуђени уговор коjи jе у супротности са законом о спорту Црне Горе не треба потписати, jер би имао огромне негативне последице коjе би можда приjетиле да угасе наjбољи савез у поjединачним спортовима.

Без жеље да водимо арбитражу између Управе за Спорт и АСЦГ, говоримо исклjучиво о проблемима са коjима се сусрећемо ми спортисти, а коjи траjу већ двиjе године.

Управа за Спорт на челу са вд директором Марком Беговићем грубо се миjеша у аутономиjу одлучивања и правила расподjеле средстава сходно критериjумима коjи Управи за Спорт очигледно ниjесу познати.

Господине Беговићу, не можете на расподjелу средстава чекати пет мjесеци и тиме урушавати кариjере спортиста коjи су пола свог живота дали црногорскоj атлетици и нашем спорту.

Сматрамо да нисте урадили категоризациjу спортиста и да нисте користили правилне и jедине мjеродавне критериjуме, а то су наравно резултати. Jер се у вашоj расподjели средстава потпуно изjедначаваjу врхунски и аматерски резултати, спортисти коjи се баве полуаматерски са спортистима коjи децениjу и по наступаjу на наjвећим свjетским такмичењима са испуњеним нормама.

За спровођење плана и програма спортисти мораjу да имаjу посебан будзет коjи jе сразмjеран очекивањима и циљевима коjи спортиста реално може да испуни. Иста jе ситуациjа са стипендиjама, сложићете се да не може исту стипендиjу да имаjу такмичар коjи претендуjе да наступи на европском и свjетском првенству и тамо се бори за улазак у финале са спортистима коjи осваjаjу осмо или десето мjесто на балканском првенству или у jош горим ситуациjама, годинама не тренираjу и баве се атлетиком рекреативно.

На краjу бих Вам предложио да поништите одлуку и дозволите нормалан рад савеза коjи у последнjих 10 година из године у годину показуjе да зна како се ствараjу резултати, у противном боjим се да ћемо имати несагледиве последице и вjероватно приjевремено пензионисање наших наjбољих и наjперспективниjих спортиста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:16