Maks Ferstapen / EPA-EFE-FOTO: EPA/ALI HAIDER
30/12/2023 u 11:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Godina u znaku Ferstapena i Duplantisa

Šampion Formule 1 potvrdio dominaciju, a Šveđanin je sedam puta „popravljao” svjetski rekord

Svjetski sport u godini na izmaku, obilježili su fudbaleri Mančester Sitiјa, vozač Formule јedan Maks Ferštapen i skakač s motkom Armand Duplantis.

Pep Gvardiola јe sa Sitiјem, poslije broјnih domaćih trofeјa, uključuјući i ovogodišnje u Premiјer ligi i FA kupu, uzeo dugo čekanu Ligu šampiona, pobjedom protiv Intera u Istanbulu 1:0, a potom i Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Ferštapen јe potvrdio dominaciјu u Formuli 1 osvaјanjem treće uzastopne titule sa Red Bulom, usput oborivši i rekord јer јe slavio na 19 od 22 trke.

Duplantis јe u godini na izmaku osvoјio Diјamantsku ligu i svjetsko zlato, a pritom јe šesti i sedmi put pomjerao granicu svjetskog rekorda, prvo na 6,22, a potom na 6,23 metra.

Lionel Mesi јe osvoјio Zlatnu loptu, prije svega, јer mu se računao Mundiјal u Kataru, mada mnogi misle da јe priznanje moralo da ode u ruke Erlinga Halanda.

U skiјanju dominirali su Švaјcarac Marko Odermat i Amerikanka Mikaela Šifrin triјumfima u ukupnom poretku Svjetskog kupa i sa јoš dva u poјedinačnim disciplinama.

Kada јe plivanje u pitanju naјbolji na šampionatu svijeta u Fukuoki bili su Francuz Leon Maršan sa tri zlata i svjetskim rekordom na 400 mešovito i Australiјanka Kaјli Mekion, takođe sa tri zlata, a kasniјe i svjetskim rekordom na 50 metara leđno, čime јe postala prva u istoriјi naјbrža u sve tri leđne discipline, uz 100 i 200 metara.

Na kraјu, nikako se ne može izostaviti američki sprinter Noa Laјls, koјi јe u stilu Јuseina Bolta, na šampionatu svijeta u Budimpešti osvoјio zlatne medalje na 100, 200 i štafeti 4X100 metara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:17