Марко Петковић / - фото: WATERPOLO.HU
21/09/2021 u 12:41 h
Nikola JovanovićNikola Jovanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јадранови клинци нападају други круг квалификација за Лигу шампиона

Прваци Црне Горе у ватерполу ће ривале угостити у Подгорици

Ватерполисти Јадрана и Приморца у сриједу почињу квалификације за Лигу шампиона.

Новљани ће због добро познатих проблема са базеном у Игалу, ривале из групе Б угостити у Подгорици.

Изабраници Петра Радановића ће се за једно од прва четири мјеста борити са мађарским Орвушијем, Jадраном из Сплита, грчким Аполоном, руским Синтезом, литванским Жаибасом и турском Енком.

Црногорски шампиони су љетос остали без три веома битна играча, љеворуког Ђура Радовића, центра Душана Банићевића и голмана Петра Тешановића, касно су почели припремe, али и поред свих проблема вјерују у пролаз у наредну рунду.

У понедјељак смо дошли у Подгорицу како бисмо се аклиматизовали на затворени базен, јер смо до сада тренирали на отвореном. Поново крећемо практично из почетка, екипа je доста подмлађења. Од искуснијих играча ту су само капитен Марко Петковић и Димитрије Обрадовић. Сигуран сам да ће ови момци, жаргонски речено, оставити срце у базену и да ћемо изборити пласман у наредну рунду квалификација – рекао је на конференцији за медије Радановић.

Которани у Савони

Приморац ће учествовати на турниру А групе  у Савони, на коjем су поред домаћина и которског тима шпанска Тераса, француски Монпеље, пољски АЗС и португалска Виториjа Гимараеш.

Которани, који су остали без првог центра Мирослава Перковића (прешао у Нови Београд) и тренера Сандра Сукна, ће са кормиларом из најславнијих дана клупске историје, Ранком Перовићем, покушати да заузму мјесто испред пољског и португалског представника.

Чак и први тренер не може са сигурношћу да тврди колики су домети екипе коју чине махом тинејџери.

Дефинитивно смо најмлађа екипа у групи. Због обавеза млађих репрезентативних селекција нисмо имали много времена да будемо заједно. Искрено не знам шта да очекујем. Ови момци дуго тренирају заједно кроз млађе категорије и уколико буду наставили узлазном путањом, за двије до три године ће изасти у квалитетне играче – додао је Радановић.

Пут до елите

По четири најбоља тима са оба турнира прве рунде квалификација ће изборити пласман у друго коло, гдје ће им се прикључити Црвена звезда, Младост Загреб, Барселона, Нојси ла Сек, Вуљагмени, Бреша, Орадеа и освајач Евро купа, Солнок.

Турнирски систем ће се се играти и у другом колу (8–10. октобар), гдје ће се формирати четири групе са по четири тима.

Двије најбољепласиране екипе из сваке групе ће напредовати у плеј-оф (16–20. октобар).

У плеј-офу ће бити формирана четири пара, а побједници тих двобоја ће изборити пласман у Лигу шампиона.

Главна рунда ће трајати од 26. октобра 2021. до 16. јуна 2022.

Већ је познато да ће у главној рунди у групи А играти Раднички Крагујевац, Нови Београд, Ференцварош, Барселонета, Олимпиjакос, Динамо Тбилиси и два клуба из квалификација.

У Б групи су шампион Европе Про Реко, Jуг, Хановер, Марсеј, Шпандау, Стеауа и два квалификанта.

Фајнал-ејт је на програму од 30. јуна до 2. јула 2020. године, а Нови Београд као домаћин има директну проходност на завршни турнир.

 

Иако су комплетирали редове тек прије седмицу и по, када су се млади репрезентативци вратили са Свјетског првенства у Прагу, капитен Петковић је оптимиста што се тиче исхода турнира у Подгорици.

Касно смо се скупили, али ови момци су одрасли заједно, добро се познају и сигуран сам да ће пружити тренутни максимум, који је далеко од 100 посто наших могућности. Најбитније је да смо сви здрави, јер неће бити лако одрадити шест утакмица у пет дана. Вјерујем у пролазак у други круг – рекао је Петковић.

Потенцијал Јадранове екипе је огроман.

Сви играчи Јадрана су добри момци и људи, већ сада у тинејџерским годинама велики професионалци и мислим да су на добром путу да постану врхунски играчи – закључио је Петковић.

Први ривал Новљанима на турниру у Подгорици ће бити сплитски Јадран, сјутра у 18.30 сати.

Дан касније екипу са Шквера очекује дупли програм.

Од 10.45 сати ће играти са Жаибасом, док ће у поподневном термину (18.30) одмјерити снаге са Енком.

Противник Јадрану у петак од 18.30 часова ће бити Синтез, са Аполоном ће укрстити копља у недјељу од 18.15 сати, док ће турнир затворити у недјељу од 10.45 сати, дуелом са финалистом прошлосезонског Евро купа, популарним ОСЦ-ом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:12