Семинар Физичка припрема спортиста / - фото: М.Н.
28/11/2021 u 14:09 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На семинару "Физичка припрема спортиста" у Бијелом Пољу учествовала 36 спортска тренера

У фокусу овогодишњег семинара је била физичка припрема спортиста, јер нам је циљ био да обухватимо што већи број тренера а знамо да је кондициони тренинг саставни дио свих спортова, истакао је Марко Масловарић, директор Центра

Едукативни семинар “Физичка припрема спортиста”, намијењен бјелопољским тренерима и спортским радницима, одржан је у организацији Центра за спорт и рекреацију. Ово је други по реду семинар овог типа који се организује у Бијелом Пољу и окупио је еминентне стручњаке који су своја знања и искуства из области кондиционе припреме спортиста подијелити са тернерима из Бијелог Поља.

image

Семинар Физичка припрема спортиста

- фото: М.Н.

- У фокусу овогодишњег семинара је била физичка припрема спортиста, јер нам је циљ био да обухватимо што већи број тренера а знамо да је кондициони тренинг саставни дио свих спортова. Тако да је ово бити сјајна прилика да се наши тренери упознају са саврменим принципима рада, новим научним методама, од чије примјене и зависи постизање неких већих резултата - истакао је Марко Масловарић, директор Центра, додајући да је рађено интерактивно и постављен велики број питања.

image

Семинар Физичка припрема спортиста

- фото: М.Н.

Семинар се састојао из теоријског и практичног дијела, а одржаво се у хотелу „Франца“ и у СЦ „Никољац“.Једном дијелу семинара присуствовао је и градоначелник Петар Смоловић, који се некада бавио кошарком, и био кошаркашки судија.

-У теоријском дијелу семинара, о функционалним тренинзима снаге, методичком приступу обликовања тренинга, периодизацији у спортском тернингу, али и значају исхране код спортиста, говорили су Јовица Петковић, Рашид Хаџић, Доброслав Вујовић и Веселин Станишић. Након тога у СЦ ’Никољац’ одржан је  пратктично-показни дио семинара, током којег су Марко Јоксимовић и  Миљан Грбовић демонстрирали основне обрасце покрета у тренингу снаге, као и процес загријавања-казао је Масловарић, додајући додајући да су сви учесници добили сертификате као потврду о учешћу на семинару и стеченим знањима.

Хаџић: Факултет је кровна институција спорта у едукативном смислу

Рашид Хаџић, декан Факултета за физичко образовање, казао је да је семинар од велике важности, с обзиром да је први пут да та установа учествује и даје свој допринос.

-Ово  је од великог значаја за укупну спортску јавност, посебно за спортске тренере. Факултет је кровна институција спорта у едукативном смислу и треба са својим стручник мадром будемо тамо гдје се даје допринос едукацији тренера. Говорили смо како и на који начин припремати спортисте и како методички припремити и планирати тренинг. Да се спортисти доведу до врхунског резултата.Да се тренери усмјере на рад од најмлађих категорија до сениора буде засновн на научним основама.

Он је додао да ррадује велико интересовање и учешће чак 36 тренера из Бијелог Поља.Такође, радује и велики број младих тренера, и зато смо захвални Факултету за физичко васпитање, на челу са деканом Хаџићем, и осталим професорима, а посоебну захвалност доајену за кондициону припрему спортиста Грбовићу.

-Чули смо и наше стручњаке из спортске науке, доктора Видрана Кљајевића и докторанта Марка Јоксимовића. Пуно ми је срце. Добило је Бијело Поље квалитетан спортски семинар  који ће претрасти у традицију  и на тај начин решавати многе спортске дилеме тренера и стручњака у спорту.  Све у циљу стварања  нових шампиона, идола својих кола, града и државе Црне Горе.

Грбовић: Кондициона спрема база

Миљан Шиле Грбовић, доајен у дијелу кондиционих припрема, каже да је у питању базични дио, тако да је семинар послужио да се научи доста новог.

- Базичност је битна јер се без тога не могу остварити прави резултати. Нажалост, важност је правих припрема оно што се дешава, а то је нажалост и до смртних случајева спортиста. Почев од Олимпијског савеза па даље до националних савеза, који имају медицинске тимове, прате је ли све под контролом. Ови семинари помажу зато тренерима да схвате да треба да обрате на много чинилаца у спорту.

Масловарић је истакао да у Бијелом Пољу постоје сви услови неопходни за квалитетну физичку припрему, те да, узимајућу у обзир значај квалитетне физичке припреме, и сви већи клубови ангажују кондиционе тренере.

image

Семинар Физичка припрема спортиста

- фото: М.Н.

-Бијело Поље има услове за адекватну физичку припрему, све наше екипе се припремају  углавном у свом граду,  можда и због тог финансијског фактора, али свакако и из разлога што постоје ти услове за рад, чему свједочи и то што бројне репрезентативне селекције долазе  на припреме. Имамо теретану са комплетним олимпијским програмом, дворану, као и атлетску стазу, тако да имамо све што је неопходно, али савремени развој спорта захтијева и укључивање и науке и медицине, зато и организујемо овај семинар-нагласио је он.

Подсјетио је и да је котизација за учешће десет еура, а тај новац ће бити усмјерен за помоћ дјеци и младима са сметњама у развоју из Дневног центра „Тиса“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:26