Najbolji u ekipnoj konkurenciji na Balkanu / -FOTO: ASCG
14/04/2024 u 21:30 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić i Ostrog centri trčanja na Balkanu

Na stazi od Saborne crkve Svetog Vasilija do manastira Ostrog održan je sedmi "Ostroški polumaraton", u okviru kojeg su upriličeni i 13. Prvenstvo Balkana i 27. Prvenstvo Crne Gore u ovoj disciplini

Nikšić i manastir Ostrog su danas bili centar trčanja na Balkanu. Na stazi od Saborne crkve Svetog Vasilija do manastira Ostrog održan je sedmi "Ostroški polumaraton", u okviru kojeg su upriličeni i 13. Prvenstvo Balkana i 27. Prvenstvo Crne Gore u ovoj disciplini. Na kompletnoj manifestaciji, čiji su pokrovitelji bili Opština Nikšić i Mitropolija Crnogorsko primorska, uz podršku Ministarstva sporta i mladih i ASCG a u tehničkoj organizaciji AK Nikšić nastupilo je preko 550 takmičara iz 15 zemalja svijeta.

Manifestaciju je proglasio otvorenom ministar sporta Dragoslav Šćekić, dok je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević pozdravio prisutne i dao start polumaratonske trke.

-Trudili smo se da Ostroški polumaraton u poslednje tri godine podignemo na jedan veći nivo i da organizatorima pomognemo maksimalno. To smo uz pomoć resornog ministarstva i uspjeli. Radujemo se što nikad više učesnika iz većeg broja zemalja do sada nismo imali, a ono što je posebno važno jeste da ima i regionalni karakter. Ovo Balkansko prvenstvo u polumaratonu daje našoj manifestaciji i evropski karakter. To je ono na čemu kao lokalna samouprava težimo kada su ove manifestacije u pitanju, i zaista ovo je jedna od najvrednijih manifestacija ovoga tipa ne samo u Nikšiću već u čitavoj Crnoj Gori, rekao je Marko Kovačević.

Ispred ASCG takmičenju su prisustvovali predsjednik Milorad Vuletić, potpredsjednik Igor Pešić, selektor Osman Erović, član stručnog štaba reprezentacije Drago Musić, koji je bio i direktor takmičenja, Milena Mudreša je bila tehnički delegat Balkanske atletske federacije, kao i generalni sekretar Milan Madžgalj, koji je obavljao funkciju organizacionog delegata Balkanske atletske federacije.

Osvajači medalja na sedmom Ostroškom polumaratonu su ujedno bili i najbolji u konkurenciji najbržih u okviru Balkanskog prvenstva. U muškoj konkurenciji titulu šampiona Balkana i pobjednika Ostroškog polumaratona osvojio je Albanac David Nikoli (1:10:07), drugi je bio Luka Mikalef Perkone sa Malte (1:10:41), dok je treće mjesto osvojio Turčin Bahatin Unej (1:11:01).

image

Najbolji polumaratonci Balkana

-FOTO: ASCG
Od crnogorskih takmičara Željko Dabović je završio kao osmi (1:17,00) a Miloš Vojvodić 11. u vremenu 1:23,35. Kod polumaratonki trijumfovala je proslavljena Albanka Luiza Gega (1:17:12), srebro je pripalo Marineli Ninevoj iz Bugarske (1:19:42), a bronza Turkinji Pinar Demir (1:27:58). Najbolja crnogorska dugoprugašica Slađana Pejović iz Nikšića je trku za Balkansko prvenstvo završila na petom mjestu (1:32,03).

Svi učesnici polumaratona su dobili učesničku medalju, a troje prvoplasiranih u svim kategorijama i diplome i novčane nagrade.

U ekipnoj konkurenciji kod muškaraca prvaci Balkana su postali atletičari iz Turske - Bahatin Unej i Mahsum Deger, drugo mjesto je pripalo reprezentativcima Bosne i Hercegovine Emiru Hastoru i Iliji Jukiću, dok je treće mjesto zauzela Crna Gora u sastavu: Željko Dabović i Miloš Vojvodić.

Prvak Crne Gore u polumaratonu postao je atletičar Milenijuma Ivan Bubnov (1.13:01), koji je trijumfovao ispred Željka Dabovića, člana Sparte (1:17:00) i Miloša Vojvodića iz AK Nikšić (1:23:35).

image

Najbolji crnogorski polumaratonci

-FOTO: ASCG

Kod žena pobijedila je Slađana Pejović (1:32,03), srebro je pripalo atletičarki Sparte Dijani Stanišić (1:39:21) a bronza Vesni Pavlićević iz Milenijuma (1:43:59).

image

Najbolje crnogorske polumaratonke

-FOTO: ASCG

Svoj posao voditelja manifestacije sjajno je obavio Alen Džakić, novinar RTV Pljevlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:53