Vaterpolisti Crne Gore / -FOTO: ANNA FEHER
07/03/2023 u 20:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova pravila na Svjetskom kupu u vaterpolu

Stupila su na snagu 1. januara, ali pošto je polovina sezone, do sada nisu primjenjivana

Bivša FINA, sada World Aquatics je u oktobru prihvatila određene promjene pravila koje su stupile na snagu 1. januara ove godine.

Kako je to ipak polovina klupske sezone, u Evropi se još nije igralo po tim pravilima, ali upravo će podgorički i zagrebački turnir Svjetskog kupa biti evropska premijera primjene novih pravila.

Dva metra

Prostor u kojem vrijedi pravilo 2 metra je malo sužen. On se sada odnosi na prostor 2 metra od gol-linije prema sredini bazena kao i do sada, ali bočne su strane ograničene na po 2 metra od lijeve odnosno desne stative.

Gledaoci će odmah to uočiti budući da će na 2 metra od lijeve i desne stative postojati jasna oznaka, najvjerovatnije u crvenoj boji.

To konkretno znači da igrač sa loptom ili bez nje, ukoliko se nalazi tik do korner linije, ali dalje od 2 metra od stative, nije u 2 metra.

Pozicija igrača se gleda prema glavi, a ne nekom drugom dijelu tijela.

Peterac

Vrlo zanimljiva i dobra odluka. Do sada bi sudija u slučaju prekršaja za kazneni udarac, istog trenutka prekidao igru, sudio peterac nezavisno o tome što je možda napadač postigao već gol iako pod prekršajem ili je u izglednoj situaciji za postizanje gola.

Sada može odložiti odluku o kaznenom udarci i sačeka kraj akcije napadača, ali obavezno mora cijelo vrijeme i u trenutku same akcije, podignutom rukom označiti da se radi o potencijalnom petercu.

Ukoliko napadač postigne gol, pogodak se priznaje i nema potrebe za petercem, ali ostaje jasno lična greška onom igraču koji je napravio faul.

Ako napadač u puštenoj akciji ne postigne gol, sudija tada dosuđuje kazneni udarac.

Izvođenje peterca

Tokom izvođenja kaznenog udarca, osim golmana i izvođača peterca, svi ostali igrači moraju biti udaljeni na liniju 6 metara, ne kao do sada 5 metara od gola te udaljeni od izvođača najmanje 3 metra, ne kao do sada 2 metra.

Teorijski dakle, neki igrač može biti na 6 metara od linije gola ili gol-auta, ali ujedno i 3 metra sa strane.

Ovo daje značajno veću mirnoću igraču pri izvođenju peterca, ali ga stavlja i u bitno povoljniji položaj ako se lopta odbija od stative, prečke ili je odbije golman.

Isključenje bez lopte

Situacija koja je do sada u vaterpolu bila bolja od peterca.

U gužvi pred golom, sudi se prekršaj naprimjer na centru ekipe koja napada. Njegov čuvar napušta igru, a ekipa koja napada to vješto i brzo koristi tako da spoljni igrač brzo asistira centru koji je sasvim sam.

Sada sudija mora da pokaže broj isključenog igrača, te nakon toga da da znak napadaču za izvođenje.

Kartoni

Žuti karton sada može dobiti i igrač i službene osobe na klupi. Do sada su oni odmah dobijali crveni karton.

Izuzetak je kao i do sada glavni trener koji može dobiti žuti, kao i crveni karton.

Ukoliko glavni trener dobije crveni karton, njegovu ulogu može preuzeti pomoćni trener ili i druga službena osoba s klupe, ali i kapiten ekipe.

Nasilna akcija

To je novi termin koji mijenja dosadašnji koji se na engleskom zvao “brutaliti” . “Violent action” ili nasilna akcija nosi automatski jednu do dvije utakmice zabrane nastupa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:38