Црногорски одбојкаши / - Фото: ОСЦГ
31/08/2021 u 19:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбојкаши у сриједу путују на Европско првенство

Одбоjкашка репрезентациjа Црне Горе путуjе за Остраву, коjа ће бити домаћин Б групе Европског првенства, а у коjоj ће, уз нашу селекциjу, играти jош домаћин Чешка, Бугарска, Италиjа, Словениjа и Бjелорусиjа

Биће то други узастопни наступ наших одбоjкаша на Европском првенству, а уочи поласка данас jе у просториjама ОСЦГ одржана конференциjа за новинаре на коjоj су говорили наш селектор Вељко Башић и капитен Воjин Ћаћић.

- Припреме су биле подиjељене у три циклуса, а завршили смо их са jако добром игром против пољског Завjерћеа, коjи води Игор Колаковић. Ту утакмицу смо добили 3:1, али резултатски то ниjе толико битно, иако jе лиjепо добити утакмицу. Битниjе jе шта су играчи показали на терену, са великом борбеношћу и изванредном игром у блоку и одбрани. Одлазимо на Европско првенство са истим амбициjама као и прошли пут. Неће бити лако, нити ће бити лакше, jер нас сад, вjероватно, сви чекаjу. Имамо изузетно компликовану групу, можда наjтежу на Европском првенству, али по мени то ниjе разлог да тамо не идемо са амбициjама, да, приjе свега, покажемо како смо напредовали и шта смо урадили у протеклом периоду. Након изванредно одрађених квалификациjа, нарочито последњег меча са Грчком и првог мjеста у групи, желимо да покажемо да нам jе jош увиjек мjесто на ЕП. Треба да покажемо борбеност, jер представљамо земљу, а са друге стране техничко-тактичке квалитете коjи су пуно бољи”, казао jе Башић.

Репрезентациjа jе jуче урадила Пи-Си-Ар тестирање, сви чланови експедициjе коjа путуjе у Остраву су негативни, па репрезентациjа креће у добром расположењу. Селектор Башић скратио jе списак репрезентативаца, за два имена, Марка Боjића и Милоша Косовића.

- Боjић заслужуjе признање за све што jе направио у репрезентациjи. Jош из квалификациjа вуче малу повреду, тада jе одиграо свега jедан сет. Радили смо на томе да се та повреда залиjечи, али имао jе стомачни вирус и мислим да ниjе спреман да пружи оно што jе давао до сада. На Европско првенство водим наjспремниjе, млади Иван Звицер и Немања Перуничић дониjеће нам свjежину. Мислим да ће имати прилику да играjу, да стичу искуство и одмjере се са наjбољим играчима Европе. Не вjеруjем да ће одсуство Боjића шкодити  репрезентациjи, а на нjега рачунамо за наредне акциjе - рекао jе Башић.

На Европско првенство путуjу:

ТЕХНИЧАРИ:  Раjко Стругар, Данило Дубак;

ПРИМАЧИ СЕРВИСА: Воjин Ћаћић, Иван Звицер, Марко Вукашиновић, Неманjа Перуничић;

КОРЕКТОРИ: Милош Ћулафић, Александар Минић, Милутин Павићевић;

СРЕДЊИ БЛОКЕРИ: Лука Бабић, Иван Jечменица, Блажо Милић, Матиjа Ћинћур;

ЛИБЕРО: Никола Лакчевић.

Капитен Воjин Ћаћић предводио jе “црвене” и на историjском, дебитантском наступу на Еуро Волеју 2019. у Холандиjи, када jе наша селекциjа добила два сусрета, али због jедног сета ниjе прошла у други круг. Ново првенство jе нова прича, али Ћаћић обећава само оно што су нjегови другови и он урадили прошли пут – да ће дати све од себе…

- Припреме су завршене, радили смо одлично. Било jе проблема са повредама и вирусом, али сада jе то иза нас. Вриjеме jе за праве утакмице. Мислим да смо спремни, нашли смо ритам коjи смо тражили, вратили нашу игру и у добром расположењу путуjемо на Европско првенство. Вjеруjем да можемо да поновимо резултат од прошлог пута, али ништа не обећавамо осим тога да ћемо дати све од себе. Шансу тражимо против Чешке и Бjелорусиjе, али и у остала три меча пробаћемо бар да ‘откинемо’ коjи сет - истакао jе Ћаћић.

У стручном штабу селектора Башића су помоћни тренер Дарко Пребирачевић, специjалиста за физичку припрему Владимир Живановић, статистичар Павле Матић, физиотерапеути Владимир Драгоjевић и Драго Ђуровић, тим менаџер Никола Кажић и ПР Александар Вучковић.

Репрезентациjа креће из хотела “ВОКО” сjутра у 11.30 часова, у 13.15 jе лет из Подгорице за Варшаву, а у 16.10 из Варшаве за Краков, одакле ће се наша експедициjа аутобусом пребацити до Остраве.

Црногорски одбоjкаши ће други пут узастопно наступити на Европском првенству, након што су дебитантски наступ приjе двиjе године у Холандиjи завршили са двиjе побjеде, над Естониjом и Чешком. Овог пута ривали нашег тиме биће Бугарска (3. септембар, 17.15 часова), Словениjа (4. септембар, 16 часова), Италиjа (5. септембар, 19 часова), Чешка (7. септембар, 19 часова) и Бjелорусиjа (8. септембар, 19 часова).

Европски шампионат починjе 1. септембра, када стартуjу групе Ц и Д, дан касниjе почиње такмичење у групи А, док утакмице у групи Б стартуjу 3. септембра.

Прве четири репрезентациjе из наше групе пласираће се у осмину финала и укрштаће са групом Д, у коjоj су Француска, Њемачка, Хрватска, Словачка, Летониjа и Естониjа. Утакмице осмине финала и четвртфинала нашег диjела костура такође ће се играти у Острави. Други дио костура играће осмину финала и четвртфинале у полjском граду Гдањску. Полуфинални мечеви и утакмице за медалjе одиграће се такође у Пољскоj, али у Катовицама. Финале и меч за треће мjесто на програму су у недjељу 19. септембра.

У квалификациjама за Еуро Волеју 2021. одржаним у маjу, Црна Гора jе освоjила прво мjесто у групи, испред Грчке, Азербеjџана и Грузиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:06