Санда Ракочевић / - Фото: Приватна архива
01/05/2022 u 22:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан други "Durrador" на Жабљаку, новинарка Радија Д Санда Ракочевић заузела четврто мјесто

Трка са препрекама под називом "Durrador OCR" одржана jе у суботу, 30. априла 2022. године, на Жабљаку , у организациjи Едукативног тренажног центра Фокус, у сарадњи са Националним парковима Црне Горе, Националним Парком Дурмитор, Општинама Жабљак и Никшић

Програмом трке са препрекама Durrador OCR предвиђено jе да укупна дужина трке буде 15.5 км, а дуж стазе такмичари су прелазили 25 веома захтjевних препрека.

Старт трке био jе градски стадион на Жабљаку, након чега jе услиjедио успон до населjа Питомине, стаза jе настављена даље шумском стазом поред Барног jезера те према насељу Босача, одакле се макадамским путем наставила према Змињем jезеру. Након проласка “jезера коjе одузима дах“, трка jе настављена захтевним потоком  ка Црном jезеру, гдје се доласком на само jезеро одваjа скретањем десно, на тачки спаjања великог и малог jезера.

Даље стаза води око jезера до главног шеталишта ка наплатноj рампи, где се након неколико стотина метара одваjа десно улазећи у локалну речицу, настављаjући према некадашњем “воjном одмаралишту“.

Последња дионица трке, води до првог километра и повратка на локалне ливаде и даље на градски стадион на Жабљаку.

Право учешћа на трци са препрекама Durrador OCR имали су сви заинтересовани, психо-физички способни за овакав вид активности, у апсолутно мушкоj, апсолутно женскоj и тимскоj конкуренциjи.

На трци одржаноj у суботу, 30.04.2022., учествовало jе 119 такмичара из Црне Горе, Србиjе, Македониjе, Румуниjе, Мађарске, Њемачке...

Приjављивање заинтересованих учесника/ца за учешће на трци са препрекама Durrador OCR обављаjу се путем онлајн формулара, на саjту RUNTRACE.NET, путем коjе, већ од следеће недjеље, крећу приjаве за трећу трку DURRADOR OCR.

Главни организатори, Срђан, Радоjица и Гаган Николић, за наш портал су изjавили да су веома задовољни одзивом на овогодишњоj трци, будући да jе риjеч о другом такмичењу овог типа. Прво jе одржано у септембру, прошле године, а наредно планирано за септембар ове, што ће рећи да ће се Durrador органозовати два пута годишње. Уз то, планиране су и броjне друге активности у оквиру НП Дурмитор, попут акциjе чишћења и одржавања НП и слично, а све у циљу унапређења туристичке понуде града Жабљака и одржавању природних љепота овог краjа.

У укупном пласману, побjедници овогодишње трке су :

Мушка конкуренција:                        Женска конкуренција:                                      Тимови:

1. Немања Лугић (1:20:43)               1. Лидија Тодоровић (1:36:04)               1. Absolute Health And Fitness

2. Игор Ђапић (1:21:24)                    2. Вера Урдаревска (1:44:55)                2. Meru

3. Матија Ћуковић (1:30:01)             3. Милица Петровић (1:58:11)               3. TRČ Trail Runners Of Čačak

Четврто мjесто, у апсолутноj женскоj конкуренциjи, освоjила jе уредница и водитељка радиjа Д и Д плус, Санда Ракочевић, коjа jе ово искуство описала риjечима :

- Невjероватно искуство, коjе се риjечима не може описати. Треба доћи и осjетити чари ове невjероватно лиjепе трке. Лед под ногама, дубоки сниjег, оштар планински ваздух, трчање  кроз поток, успон Дурмиторског краjа и љепоте коjе крадете оком док трчећи прелазите са земље на сниjег, кроз воду, низ клизав терен, преко каменитих узвишења...

Самим тим, тих 15,5км нису монотони. Сваки нови корак jе нови изазов. А препреке су посебан доживљаj. Таман када се ноге уморе и пожелите да предахнете, дочекаjу вас: пењање уз коноп, прескакање броjних препрека, згибови на шипкама и круговима, ношенjе балвана и тешких врећа узбрдо, подизање камионских гума како на ливади, тако и из потока до моста, прелазак преко квасних балвана као природних препрека и слично...

Бавим се трчањем од своjе 16-е године. До сада сам истрчала броjне полумаратоне, али jе ово први пут да се окушам у планинском трчанjу. Признаjем, оваj тип трчања ми се много више допао од трчања по цести. Будући да сам сматрала да ово ниjе моjа дисциплина, нисам дала своj максимум. Жеља ми jе била само да завршим трку. Испоставило се да сам завршила на четвртом мjесту, а такмичарка испред мене стигла jе 28 секунди приjе. Ова чињеница ме охрабрила да на следећем Durradoru, у септембру, дам своj максимум.

Захвална сам Срђану Николићу, организатору, коjи ме подстакао да се приjавим. Наиме, Срђан jе недавно гостовао на радиjу Д и Д плус, у емисиjама у коjима се бавимо спортом и здравим стиловима живота. Том приликом ме убиjедио да jа то могу и испоставило се да ћу убудуће бити међу такмичарима на планинском трчану. Шта рећи осим - ништа ниjе случаjно. 

Оно што морам напоменути је да ми је ова трка посебна, уз Острошки полумаратон као једну од трка коју највише волим. Сада се спремам за Сарајевски полумаратон који ће бити одржан 3. јула - казала је Санда.

Након трке, за све учеснике организовано jе ноћно дружење и забава на коjоj су се такмичари боље упознали и размjењивали искуства.

Спорт jе и овом приликом био спона за лjуде са различитих краjева свиjета да се упознаjу, друже,одмjере снаге и уживаjу у природним љепотама Црне Горе, а броjни од њих прениjеће своjе утиске заљубљеницима у природу на разне краjеве планете. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 12:11