Са панел дискусије / - Фото: МПНКС
13/03/2022 u 13:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана панел дискусија "Жене у спорту"

Данас jе у Ректорату УЦГ одржана панел дискусиjа под називом „Жене у спорту“ у организациjи Управе за спорт и младе у сарадњи са Амбасадом Републике Француске.

На поменутом панелу говорили су амбасадорка спорта Републике Француске, Лоренс Фишер , В.Д директор Управе за спорт и младе, др Марко Беговић, Мариjа Jовановић, бивша репрезентативка рукоментне репрезентациjе Црне Горе, Велиша Jовановић ( уредник портала Спорт Фем), Зоран Вуковић, предсjедник ФК „Брезница“ и репрезентативка Црне Горе у фудбалу, Ивана Чабаркапа. На панелу се говорило о изазовима са коjима се сусрећу жене у спорту и о рјешењима како би дошло до смањења дискриминациjе у спорту.

Амбасадорка спорта, Лоренс Фишер, истакла jе да и Францускоj постоjе изазови са коjима се соучаваjу спортискиње, али да се труде да исте превазиђу и да створе услове за jеднаке шансе у спорту. Истакла jе да се радуjе сарадњи двиjе земље и да се нада ће планиране активности побољшати стање у црногорском спорту.  Такође похвалила jе напоре В.Д директора Управе за спорт и младе, Марка Беговића у промоциjи спорта. 

Беговић jе навео да jе држава пала на испиту када jе у питању промоциjа спорта и да се мора активниjе радити како би спорт био доступан свима. Наводи да се у кратком периоду много урадило на деполитизациjи спортских савеза, али и да други ресори треба активниjе да раде како би наши млади били активниjи. Напоменуо jе да jе сваки еуро уложен у физичко образовање 10 еура трошка мање на здраствено осигурање. Такође навео jе проjекте коjи су у плану,  и истакао да  ће без обзира на политичке прилике наставити да се бори да спорт постане доступан свима.

Уредник портала Спорт Фем, Велиша Jовановић  казао jе да таj портал ради на промоциjи женског спорта, али да jе врло тешко опстати на данашњем тржишту. Додаjе да ће се трудити да наставе промоциjу женског спорта без обзира колико jе тешко опстати на тржишту, али да ће остати при принципу да се не финансираjу од стране кладионица.

Бивша репрезентивка, Мариjа Jовановић истакла jе да се нада да ће се стању у спорту поправити те да ће спорт добити мjесто коjе заслужуjе како би сjутра било лакше млађим генерациjама. Поручила jе младима да не одустаjу од своjих снова без обзира на обесхрабривање од стране околине, већ да мораjу вjеровати у себе и бити истраjни. Напомиње да многи спортисти након завршене кариjере имаjу потешкоће у функцисионисанjу и физичке сметње те да се мора водити рачуна о њима и пружити им се заштита.

Предсjедник женског фудбалског клуба Брезница, Зоран Вуковић  каже да треба више уложити у руралне средине jер се тамо криjу млади таленти и нада се да долази ново вриjеме за женски спорт. Додаjе да jе ситуациjа нешто боља у односу на претходни период и позива све младе дjевоjке да се активно баве спортом и да не се одупру стереотипима.

Ивана Чабаркапа, репрезентативка ЖФРЦГ казала jе да су постоjали стереотипи када jе одлучила да тренира фудбал и да су jоj многи говорили да то ниjе спорт за жене, али да ниjе за то марила и да jе наставила ка свом циљу.

Присутни су имали прилику да учествуjу у дискусиjи, а због великог интересовања да се исти укључе и искажу своj став због инспиративне расправе, панел дискусиjа jе изашла из своjих предвиђених временских оквира. Закључак дискусиjе jе да као друштво морамо заjедно радити на промоциjи спорта и да треба предузети активности како би спорт постао доступан свима и како би жене биле равноправне у истом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 04:11