Никола Ђукић / - сахцг.ме
14/08/2021 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Основано Удружење шаховских велемајстора Црне Горе

За предсједника изабран Никола Ђукић, предсједник скупштине је Милан Драшко

У жељи да се заjедничким снагама боре за побољшање статуса шаха и шахиста у држави, малоброjни црногорски носиоци наjвеће међународне шаховске титуле одлучили су да се уjедине и оснуjу Удружење шаховских велемаjстора Црне Горе.

Оснивачка скупштина Удружења одржана jе 6. маjа, а решењем Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа од 19. jула оно jе уписано у Регистар невладиних удружења, чиме су се стекли услови да званично почне са дjеловањем.

Актуелни чланови Удружења су велемаjстори Милан Драшко, Небоjша Никчевић, Драгиша Благоjевић, Драган Косић и Никола Ђукић.

Jедини црногорски велемаjстор коjи ниjе формално постао члан jе Божидар Ивановић, али jе и он наjавио подршку инициjативама Удружења.

Статут Удружења не ограничава чланство у њему искључиво на велемаjсторе, па се очекуjе да у наредном периоду и друге угледне личности из свиjета шаха узму учешћа у његовом раду.

На оснивачкоj скупштини за предсjедника Удружења изабран jе Никола Ђукић, док jе за предсjедника скупштине изабран Милан Драшко.

Основни циљеви удружења су афирмациjа, популаризациjа, унапређење и развоj шаха, као и системско побољшање статуса шаха и шахиста у Црноj Гори, са посебним акцентом на статус шахиста са титулом велемаjстора и шахиста са звањем врхунског спортисте – навели су из Удружења.

Велемајстори поручују да је, нажалост, статус древне игре као спорта данас можда наjлошиjи откад се шах организовано игра у Црноj Гори, чему jе значаjно допринио актуелни Закон о спорту.

– Шах jе сврстан у категориjу неолимпиjских спортова, иако има своjу олимпиjаду коjа jе jедно од наjмасовниjих спортских такмичења на свиjету. Шахисти са звањем врхунског спортисте су деградирани, накнаде су им вишеструко смањене, док више не постоjи могућност да неки шахиста у будућности добиjе то звање, ма какав резултат остварио. Статус велемаjстора ниjе регулисан на било коjи начин, иако jе то и даље изузетно престижна титула, што несумњиво дjелуjе обесхрабруjуће на све младе људе коjи размишљаjу да се озбиљниjе посвете шаху. Jедан од наjважниjих задатака Удружења jе да, у сарадњи са државним институциjама надлежним за спорт, покуша да нађе начин да шах и шахисти добиjу статус какав заслужуjу, како би њихови резултати могли бити вредновани на прави начин. У плану jе успостављање контакта и са Шаховским савезом Црне Горе, са жељом да се глас велемаjстора више чуjе у нjеговим управљачким структурама – поручили су из Удружења шаховских велемајстора Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:30