Marko Odermat / EPA-EFE-FOTO: EPA/CHRISTIAN BRUNA
24/03/2024 u 15:20 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkazan spust u Zalbahu, Odermatu pripao mali globus

Švajcarac dominantno završio sezonu

Posljednja trka sezone Svjetskog kupa u alpskom skijanju, spust u Zalbahu je otkazana je zbog loših vremenskih uslova.

To znači da je ukupni pobjednik spusta Marko Odermat, a Švajcarcu je to četvrti globus ove zime nakon onog za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, u superveleslalomu i veleslalomu.

Francuz Siprijan Sarazina bio je najviše razočaran, jer je zaostajao 42 boda za Odermatom.

Nakon velikih snježnih padalina tokom noći i korišćenja teške mehanizacije, satima se intenzivno radilo na pripremi staze, ali su se jaki, olujni vjetrovi pojavili tokom jutra i spust je morao biti otkazan.

Nakon otkazivanja, Odermat je govorio o "pomiješanim osjećajima" između njega i njegovog posljednjeg preostalog konkurenta Sarazina.

- Mislim da obojica više volimo to od nepoštene trke. Mislim da on može živjeti s tim i da će me sljedeće godine sigurno još više napadati. Ja sam prvi put pobjednik spusta, vozio sam jako dobro tokom cijele sezone - rekao je Odermat.

Pobjedom na kraju Odermat je mogao poboljšati prošlogodišnji bodovni rekord Svjetskog kupa od 2042 boda i to za samo pet bodova.

Međutim, 26-godišnjak je ipak postigao poseban pečat - postao je tek treći skijaš u 57-godišnjoj istoriji Svjetskog kupa koji je osvojio četiri kristalna globusa (sveukupno, veleslalom, super-G, spust).

To su do danas uspjeli samo Pirmin Curbrigen, koji je osvojio pet 1986./87. i Hermann Majer sa po četiri 1999./2000. i 2000./01. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:44