Пандемија оставља посљедице / - Скриншот
23/07/2021 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Пандемија ће оставити озбиљан траг у свјетском спорту

Неки играчи осјећају посљедице неколико мјесеци или пола године и не могу да дођу до свог врхунца у физичком смислу или не могу да издрже ниво утакмице који су издржавали прије тога

- Пандемија коронавируса оставиће озбиљан траг на свјетски спорт и резултираће мањим бројем врхунских резултата и свјетских рекорда на великим такмичењима, прије свега на Олимпијским и Параолимпијским играма у Токију - сматра редовни професор на нишком Факултету спорта и физичког васпитања Марко Александровић.

Селектор ватерполо репрезентације Црне Горе, Владимир Гојковић и дугогодишњи капитен Будућност Волија и црногорске репрезентације, Суад Шеховић казали су да је пандемија значајно утицала на спорт и направила му велике проблеме, али да су срећни што су такмичења настављена. Александровић сматра да је прошлогодишњи први период изолације, у марту и априлу, био је најгори за спортисте.

- Први пут су из једног континуираног тренажног процеса били затворени у четири зида, нијесу могли да организују тренинг и имају редовне дневне рутине. То су нарочито осјетили врхунски спортисти, који су се припремали за Олимпијским и Параолимпијским играма. У спортовима гдје је потребан резултат, пливање или атлетика, ту су резултати у 2020. години апсолутно изостали - рекао је Александровић агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, током карантина спортистима је било најбитније да сачувају психу, а да је форма логично пала.

- Фокус је био на психу, не на мишиће, кондицију и форму. Продукт пандемије коронавируса је и све већи број повријеђених играчи, јер нагли пад спортске форме и кондициоине припреме изискивали су да се она послије одређеног времена врати. Очигледно је да су неки системи што прије жељели да крену у тренажни процес и такмичење, јер је велики новац у игри. У НБА лиги, која се најбоље организовала није било повреда, али играчи нијесу имали довољно одмора између двије сезоне и сада смо свједоци огромног броја повреда - рекао је Александровић.

Он сматра да су спортску форму најприје вратили спортисти у спортовима у којима нема ранкинга и великог новца.

Гојковић је, говорећи о проблемима са коронавирусом, казао да је у Ватерполо клубу Јадран из Херцег Новог, у једном тренутку, седам играча било позитивно.

- Када смо пробали да их вратимо што је прије могуће, јер су млади и нијесу имали симптоме, ставили смо их на тест оптерећења, њима је пулс у мировању био 120. Продужили су седам дана мировања, а након тога седам дана посетепеног тренинга. Можда би идеално било испоштовати препоруке и направити паузу од мјесец и по, али модеран спорт то не прихвата - рекао је Гојковић.

Он је нагласио да неки играчи осјећају посљедице неколико мјесеци или пола године и не могу да дођу до свог врхунца у физичком смислу или не могу да издрже ниво утакмице који су издржавали прије тога.

- Вирус је покорио цијели свијет и однио толико живота, а у спорту је направио проблеме - рекао је Гојковић.

Он је подсјетио да на припреме за квалификациони турнир у Ротердаму за пласман на Олимпијске игре, када су играчи готово 21 дан били у карантину и нико није изашао из нотела, осим до базена.

- Сада је већ лакше, преко 90 одсто играча је вакцинисано. Надам се да ће до Токија сви бити вакцинисани и да ћемо завршне припреме моћи да одрадимо на неком мање изолованом мјесту. Мораћемо да поштујемо мјере, јер ће у Јапану бити стриктне соба – базен. Биће тешко прилагодити се новим мјерама из овог лежерног стања - рекао је Гојковић.

Шеховић сматра да је почетак тренинга и наставак такмичења била прва побједа спорта над опаким вирусом.

- Повратак у салу, послије потпуног стопирања и тренирања у кућним условима, био је велика побједа за сваког спортисту - рекао је Шеховић.

Према његовим ријечима, генерално сви у клубу који су преболовали коронавирус имали су лакше симптоме – малаксалост, код неког повишена температура, главобоља и губитак чула мириса и укуса.

- Послије пар дана смо били спремни за тренинг, али препорука љекара била је да буде потпуно мировање 2-3 седмице, у зависности од накнадних тестова које смо радили. Тестови су показали да није било већих проблема, али сам повратак на терен није био нимало лак. Вирус је оставио трага на нашу спремност и повратак је био тежак. Екипе су већ играле у пуном ритму, утакмице су се играле и није било времена за потпуно увођење већ смо послије пар дана били у пуном тренингу што није било ни мало лако - рекао је Шеховић.

Он је истакао да су тестирања уочи пута и утакмица била велико психолошко оптерећење и ишчекивање резултата.

- Нијесмо улазили у салу док не дођу резултати, отказивани су тренинзи. То је утиоцало на тренажни процес и наше игре. Таква су била правила и морали смо их поштовати. Свако путовање било је ризик, иако смо имали смањено кретање, потенцијална опасносрт вребала је и на аердрому, у хотелу, сали. Изгурали смо, иако се коронавирус појављивао у екипи 2-3 пута - рекао је Шеховић.

Говорећи о повратку након изласка из изолације, искусни бек казао је да су осјећања била подијељена – срећа због повратка на терен и брига јер први тренинг није био лак.

- Послије пар дужина осјећао сам се као да никада нијесам потрчао. Задихао сам се, пуна су била плућа. Тежак повратак, гледаш екипа у пуном тренажном процесу, а треба да се вратиш и даш све од себе. Није било лако, као послије повреде кад не тренирате, а улазите у тренажни процвес. Велике упале, мала снага. Оставило је посљедице три седмице мировања и нетренирања - рекао је Шеховић.

Он је казао да је пандемија утицала да схватимо да је здравље најбитније и да је основ за нормалан живот.

- Сви они који здравље нијесу стављали на прво мјесто схватиће да је све остало споредно и да је најбитније да смо здрави. Показала нам је да се у појединим ситуацијама ништа не питамо. Здравље је основ за нормалан живот - поручио је Шеховић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:29