Nikita Petrov / -FOTO: ŠAHOVSKI SAVEZ CRNE GOE
14/02/2024 u 23:02 h
D.P.D.P.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petrov se izjednačio sa Đukićem, sjutra odluka o novom prvaku

Poslednje kolo prvenstva Crne Gore u šahu igra se sjutra od 16:30 sati

Uzbuđenja na 76. Prvenstvu Crne Gore u šahu, dostigla su vrhunac. Poslednje kolo na čelu tabele dočekuju Nikola Đukić i Nikita Petrov, s tim što su dodatni kriterijumi na strani Petrova.

U derbiju današnjeg kola, na prvom stolu Nikola Đukić se crnim figurama odlučio na Marocijevu varijantu sicilijanske odbrane protiv Denisa Kadrića. Protivnici su se dugo nadmudrivali, ljubitelji šaha su uživali u izuzetno sadržajnoj partiji, a čini se da je remi, sklopljen u završnici, bio pravedan ishod derbija desetog kola.

Remi Đukića, iskoristio je Nikita Petrov, koji je bijelim figurama došao do poena u partiji sa Artemom Smirnovom. Dugo je Petrov pokušavao da slomi otpor Smirnova u topovskoj završnici, sa pješakom više, a najveću pomoć mu je pružio upravo Smirnov koji je grubom greškom dozvolio protivniku da uknjiži poen.

Na čelu tabele su Đukić i Petrov imaju po 8 poena, a dodatni kriterijumi su na strani Petrova. Petrov u poslednjem, jedanaestom kolu vodi crne figure protiv velemajstora Milana Draška koji je pobjedom u desetom kolu protiv Danila Nenezića došao do 6,5 poena na svom kontu. S druge strane, Nikola Đukić u jedanaestom kolu vodi bijele figure protiv velemajstora Božidara Ivanovića.

Dakle, sjutra je dan odluke (16:30), nakon čega će se znati ko je novi prvak, odnosno kako će biti raspoređen nagradni fond koji iznosi 15.000 eura i najveći je u istoriji.

Uoči poslednjeg kola na tabeli izgleda ovako: Petrov 8, Đukić 8, Drašković 7, Kadrić 7, Smirnov 6,5, Vukčević 6,5, Draško 6,5, Kalezić 6,5, Ivanović 6,5, Nikčević 6, Skvorcova 6, Milović 6, Podlesnik 6, Đurović 6, Vujović 6, Vujošević 6, Šćekić 6.

Parovi jedanaestog kola: Draško - Petrov, Đukić - Ivanović, Kalezić - Kadrić, Drašković - Vukčević, Smirnov – Vujošević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:32