Oskar Pistorijus / -FOTO: EUROSPORT
24/11/2023 u 18:14 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pistorijus bi mogao biti pušten na uslovnu slobodu

On je 14. februara 2013. u svom domu u Pretoriji, ubio djevojku Rivu Stenkamp kroz zatvorena vrata kupatila

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus mogao bi biti pušten na uslovnu slobodu nakon što je proveo gotovo 10 godina u zatvoru zbog ubistva svoje djevojke.

Dana 14. februara 2013. u svom domu u Pretoriji, Pistorijus je ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp kroz zatvorena vrata kupatila.

Pred sudom se branio da nije znao da mu je djevojka već je mislio da je u kuću ušao lopov.

Tužitelji su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvijezda nakon svađe utrčala u kupatilo, a Pistorijus ju je ubio u napadu bijesa.

Prvotno je bio osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Žalbeni sud kasnije poništio presudu i osudio ga za ubistvo.

Južnoafrikanac je prvotno osuđen na šest godina zatvora, ali je nakon žalbe tužiteljstva osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora.

Pistorijus je u Stenkamp ispalio četiri metka, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Teški kriminalci u Južnoafričkoj Republici moraju odslužiti barem polovinu kazne kako bi stekli pravo na uslovni otpust, što je 37-godišnji Pistorijus i učinio.

“Sve što mogu reći je da su svi programi njegovog sanacijskog plana realizovani. Sada sve zavisi o Odboru za uslovni otpust”, rekao je portparol ministarstva Singabaho Enzumalo.

Pistorijus je šesterostruki osvajač paraolimpijske zlatne medalje, a ušao je u istoriju kao prvi amputiraani sportista koji je nastupio na Olimpijskim igrama.

Trčao je na Igrama u Londonu 2012. sa protezama od karbonskih vlakana.

U slučaju da mu Odbor odobri uslovni otpust, može se dogoditi da Pistorijus ne izađe odmah na slobodu, ali će se odrediti datum izlaska.

Ako bude oslobođen, očekuje se da će Pistorijus živjeti u luksuznoj kući svog ujaka u bogatom predgrađu Pretorije, gdje je boravio tokom suđenja za ubistvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 14:51