David Kubacki / -FOTO: EPA
16/03/2023 u 20:01 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pobjeda Kubackog u Lilehameru

Drugo mjesto osvojio Anže Lanišek, a treće Daniel Čofenig

Poljak David Kubacki pobjednik je takmičenja skijaša skakača na 140-metarskoj skakaonici u norveškom Lilehameru, što mu je šesta pobjeda u ovoj sezoni Svjetskog kupa, a prva nakon trijumfa u Insbruku u sklopu Novogodišnje turneje.

Kubacki je bio jedan od dobitnika vjetrovne lutrije u drugoj seriji, u koju je ušao kao četvrti iz prvog dijela, te mu je skok od 138,5 metara donio pobjedu sa 283,1 boda.

Dobre uslove imao i Slovenac Anže Lanišek koji je prizemljio na 136,5 metara i odbranio drugo mjesto iz prve serije, zaostavši za pobjednikom za 7,4 bodova.

Vodeći nakon prve serije bio je Austrijanac Daniel Čofenig, koji još jednom nije izdržao pritisak pa je opet ostao bez prve pobjede u karijeri.

Skok u drugoj seriji od 134 metra bio mu je dovoljan za treće mjesto, a za pobjednikom je zaostao za 9,2 bodova.

Dobar vjetar najbolje je u drugoj seriji iskoristio Njemac Markus Ejsenbihler, koji je "poletio" do 146 metara, čime je izjednačio rekord ove olimpijske skakaonice, koji je do sada bio u vlasništvu Švajcarca Simona Amana.

Najveći gubitnik druge serije bio je Austrijanac Stefan Kraft koji je doskočio na 113 metara te s trećeg pao na osmo mjesto, a za pobjednikom zaostao za 40,1 bodova.

To je umanjilo njegove izglede za pobjedu na norveškoj RAW Air turneji u kojoj je vođstvo zadržao domaći predstavnik Halvor Egner Granerud sa 1569,9 bodova, iako je u četvrtak osvojio peto mjesto pa je Anže Lanišek smanjio zaostatak koji uoči posljednjih takmičenja na skakaonici u Vikersundu iznosi 35,5 bodova.

Kraft je pao na treće mjesto s 38 bodova zaostatka za Norvežaninom.

Granerud je i dalje vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 1.878 bodova, ali je drugoplasirani Kubacki smanjio zaostatak na 318 bodova, a do kraja sezone ostalo je još pet takmičenja, od kojih će četiri biti na letaonicama.

Neizvjesna je borba za treće mjesto između Austrijanca Krafta (1370 bodova) i Slovenca Lanišeka (1369 bodova).

Već u petak će se skakači pretvoriti u letače u kvalifikacijama za subotnje takmičenje na letaonici u Vikersundu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:41