Poljaci i Česi uz Ukrajince / -FOTO: MOK
31/03/2023 u 16:04 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljaci i Česi "ne žele ruske sportiste" u svojim državama

Olimpijski komitet Češke formirao stručnu grupu koja traži pravne argumente za to da se spriječi učešće Rusa i Bjelorusija na OI u Parizu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da će na sportskim manifestacijama koje organizuje Poljska biti zabranjeno učešće ruskih i bjeloruskih sportista. Zabrana će biti na snazi čak i pod uslovima koje je za njih preporučio Medjunarodni olimpijski komitet, dakle pod neutralnom zastavom i ako nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

-Rusi neće nastupati u Poljskoj. Neće biti ruskih sportista na takmičenjima organizovanim u Poljskoj. Ako MOK bude tražio da oni učestvuju, mi se nećemo složiti, kazao je poljski premijer.

Mateuš Moravjecki dodao je da zvanična Varšava neće sprečavati poljske sportiste da učestvuju na takmičenjima u kojima su i Rusi i Bjelorusi, ali da će vlasti nastojati da se povežu sa drugim zemljama koje imaju tu moć da vrše pritisak na MOK.

Protiv šanse da se pod neutralnom zastavom na međunarodna takmičenja vrate ruski i bjeloruski sportisti koji nisu podržavali aktivno ruski napad na Ukrajinu izjasnila se i vlada susjedne Češke.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski je rekao da je na inicijativu Olimpijskog komiteta Češke formirana stručna grupa koja traži pravne argumente za to da se spriječi učešće Rusa i Bjelorusija na Igrama naredne godine u Parizu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:27