Рукометашице Црне Горе / - Фото: РСЦГ
24/11/2021 u 16:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић: Црна Гора без неколико значајних играчица иде на СП

Женска рукометна репрезентациjа ослабљена и у потпуно другачиjем саставу путуjе на Свjетско првенство (СП) у Шпаниjи, са жељом да на наjбољи могући начин представи Црну Гору, казала jе селекторка Боjана Поповић

Шампионат у Шпаниjи на програму jе од 1. до 19. децембра, а црногорске рукометашице у премилинарноj фази играће у групи са Француском, Анголом и Шпаниjом.

Црногорску селекциjу претходно 26. и 28. новембра очекуjе гостовање Шведскоj и два контролна меча.

Поповић jе казао да jе састав репрезентациjе потпуно другачиjи, али уjедно и наjкболjи коjи Црна Гора тренутно има.

- Желимо да из тога што имамо на располаганjу извучемо максимум. Идемо са великом жељом да на наjбољи начин представимо Црну Гору. Неће бити лако, без неколико значаjниох играчица, оба лиjева бека, коjи су требали да буду носиоци ове генерациjе. Мораћемо да попунjавамо таj простоир, нижим и бржим играчима - казала jе Поповић.

Она jе нагласила да ће пробати да из младих играчица извуче максимум.

- Циљ би био да се прође у другу рунду како би се добиле jош три утакмице, да се оне граде и изграђуjу за оно што их чека следеће године. Нећемо им стварати притисак, пробаћемо да будемо своjи, да градимо игру на неки наш начин, да играмо дисциплиновано са пуно енергиjе и карактером - рекла jе Поповић.

Према нjеним риjечима, уклолико то успиjу биће то прави пут коjи их може довести у позициjу да оду корак више него што су њихове тренутне могућности.

- Имамо ми наше снове и пробаћемо да их остваримо. Борићемо се као и увиjек, нећемо дати на себе никоме. Сви ривали у групи су играчки и искуством испред нас, али када се приужи максимум све jе могуће - рекла jе Поповић.

Капитенка Jованка Радичевић, коjа ће уз Марину Раjчић jедина из генерациjе коjа jе 2012. године покорила Европу и била сребрна на Олимпиjским играма бити дио тима у Шпаниjи, казала jе да jе прелиjеп осjећаj бити дио репрезентациjе.

- Идемо са измиjењеном саставу, направљена jе смjена генерациjа. Прелиjеп jе осjећаj бити дио репрезентациjе и бити у могућности да помогнем млађим играчицама, од коjих ће неке први пут учествовати на великом такмичењу - рекла jе Радичевић.

Она jе нагласила да Црна Гора без обзира у ком саставу и на коjем првенству учествуjе треба да има своj циљ.

- Да се боримо и покажемо карактер и волjу без обзира у ком саставу и протио кога играмо. Треба се надати, све jе могуће и пробати да се изненаде велике репрезентациjе. Трудићу се да им своjим искуством да помогнем да се опусте и уживаjу на терену. Само тако ће моћи да буду наjбоље - рекла jе Радичевић.

Она очекуjе да би се на шампионату могле изродити неке нове младе снаге на коjе се моћи рачунати у будућности.

- Биће тешко, имамо jаку групу, али борићемо се и нећемо дати ниjедноj репрезентациjи да игра лако са нама. Дjевоjке су вриjедне и жељне рада. Оне су свjесне да бити дио репрезентациjе ниjе лако, треба оправдати све оно што jе до сада освоjено. Огромна jе смjена генерациjа, а све оне захтjеваjу стрпљење. Ништа не долази преко ноћи - рекла jе Радичевић.

Црна Гора у шестом наступу на шампионатима свиjета играће без седам играчица.

Предсjедник Рукометног савеза Петар Каписода казао jе да jе црногорска селекциjа у много другачиjоj ситуациjи у однопсу на пртходни шампионат свиjета, када jе освоjено пето мjесто и остварен наjболjи резултат до сада.

- Направљена jе смjена генерациjа, а уз то селекторка има додатне проблеме због повреда играчица. Своjа очекива фокусирао бих да СП искорисимо да добиjемо неку од тих младих играчица за неки наредни период. Сматрам да има пуно потенциjама, да ће се неке испрофилисати и да ће Поповић моћи у наредном периоду да рачуна на њих - рекао jе Каписода.

Он jе казао да фокус треба да буде на Европском првенству коjе ће слjедеће године бити одржано у Црноj Гори.

- Не сумнjам да ће дjевоjке имати приступ ка о и до сада. Све оно воле да играjу репре за Црне Горе и нjихов приступ никада ниjе био упитан - рекао jе Каписода.

Црна Гора учешће на Свjетском првенству почеће 3. децембра дуелом против Словениjе, два дана касниjе ривал jе Ангола, а 7. децембра селекциjа Француске.

Црногорским рукометашицама биће то шесто учешће на првенствима свиjета, а наjбољи резултат оствариле су на последњем - 2019. године у Jапану, гдjе су освоjиле пето мjесто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:21