Црногорски олимпијски комитет / - Фото: ЦОК
26/12/2021 u 22:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потребно стварање повољнијег пореског амбијента за улагање у спорт

Резултати црногорских спортиста обавезуjу државу на бољи третман, поручено jе са међународне конференциjе Финансирање спорта: изазови, прилике и могућности

Црногорски олимпиjски комитет (ЦОК) и Центар за афирмациjу спорта и младих били су домаћини конференциjе, коjа jе окупила угледне стручњаке из Црне Горе и региона.

На конференциjи jе било риjечи о предностима и недостацима jавних извора финансиранjа спорта, алтернативном финансиранjу и финансиjског ревизиjи спортских субjеката, положаjу физичких и правних лица у спорту у пореском систему и спортском туризму као потенциjалном извору финансиранjа спорта.

Са конференциjе jе поручено да jе неопходно повећање буџетских средстава за финансиранjе спортске области како би се могли гарантовати бољи услови за спортисте и спортске раднике.

- Неопходно jе стваранjе повољниjег пореског амбиjента за улагање у спортску област, разматранjе могућности финансирања спорта од диjела прихода од спортског туризма, као и jачанње финансиjске, али и укупне независности Црногорског олимпиjског комитета као кровне организациjе спорта у Црноj Гори - саопштено jе након конференциjе.

Предсjедник ЦОК-а Душан Симоновић jе у уводном излагању казао jе да jе потребно хитно радити на унапређењу позициjе ЦОК-а у систему спорта кроз измjену Закона о спорту или доношењем посебног Закона о ЦОК-у.

Он jе указао и да се не шалjе добра порука према спорту сманjенjем буджетских средстава за 2022.годину на позициjи за спортске савезе и клубове за готово 600 хилjада еура.

Према риjечима члна Сената Бранислава Радуловића, Државна ревизорска институциjа врши ревизиjу финансиjа спортских организациjа само у диjелу коjи се односи на додиjељена средства из буджетских средстава.

- Финансиjске извjештаjе предсjедници савеза подносе Скупштини свог савеза коjи га усваjа или не усваjа, тражи или не тражи комерциjалну ревизиjу. Држава тренутно нема jасну стратегиjу што жели радити са новцем у области спорта и коjе циqеве жели постићи - рекао jе Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:34