Кстер Семења / - Фото: ЕПА
28/05/2022 u 08:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Позната атлетичарка и даље бије битку да докаже да није мушко

Јужноафричка атлетичарка Кастер Семења постала је позната када је 2009. године постала првакиња свијета у трци на 800 метара

Од тада је постала једна од најбољих атлетичарки свијета, али је због вишка тестостерона стално водила битку да докаже да није мушко.

Кровна атлетска организациjа прописала jе Кастер таблете коjе би уравнотежиле ниво овог хормона, а она jе имала велике нуспоjаве. О томе jе говорила у интервjуу за ХБО.

- Вјероватно су мислили да имам ку*а* - рекла jе Семења у интервjуу за ХБО-ов Реал Спортс, емитован у уторак увече. - Рекла сам им: - У реду jе. Jа сам женско, ниjе ме брига. Ако желиш да видиш да сам жена, показац́у ти своjу вагину. У реду? - рекла jе Jужноафриканка.

Тестови на пол на Семењи су наводно показали да тркачица ниjе имала материцу или jаjнике, али да jе имала унутрашње тестисе, мушке полне органе коjи производе тестостерон, а њен ниво хормона био jе три пута вецћи од очекиваног код жена.

Семења има стање познато као хиперандрогенизам, коjе карактерише виши ниво тестостерона од уобичаjеног, хормона коjи повецћава мишицћну масу и снагу и способност тела да користи кисеоник.

Семења jе 2020. године изгубила жалбу шваjцарском савезном суду да поништи одлуку арбитражног суда из 2019. да спортисткиње са високим природним нивоом тестостерона мораjу да узимаjу љекове да би га смањиле.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:57