Симоновић / -FOTO: SPORT KLUB
22/07/2021 u 06:55 h
Davor KatićDavor Katić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник ЦОК-а уочи Олимпијских игара: Спремни смо, спорт ће побиједити

Од ватерполиста и рукометашица се највише очекује

Више се не одброjаваjу дани, већ сати и минути. Јапан се бори са пандемијом корона вируса, али дилема више не би смјело да буде – Олимпијске игре у Токију биће одржане. Годину дана касније него што је било предвиђено и у ванредним околностима, али спорт мора да буде јачи свих вируса. Спорт мора да побиједи.

Токио ће од сјутра па до 8. августа бити центар свијета. Нажалост, борилишта, дворане и стадиони ће по први пут у историји бити празни, али Јапан и без публике жели да пошаље најљепшу слику у свијет.

Свечано отварање Олимпиjских игара jе на програму сјутра од 13 сати по средњеевропском времену, а црногорски спортисти су спремни, баш као и Црногорски олимпијски комитет, на челу са предсједником Душаном Симоновићем да се представе на најбољи начин.

Пред одлазак у далеки Јапан први човјек ЦОК-а, упркос великим обавезама нашао jе времена да за "Дан" изнесе своjа очекивања уочи предстоjећих ОИ.

- Наши спортисти су спремни дефинитивно, а и ми смо у ЦОК-у урадили доста тога у периоду пред Олимпиjске игре. Припремали смо и за оне праве прошле године, али десило се да су одложене први пут у историjи. Спремни jесмо, наjвећи дио наших спортиста jе у олимпиjском селу и на припремама у Jапану, али као што видите из дана у дан стижу неке нове информациjе. Ситуациjа jе озбиљна и свакодневно смо у контакту са нашом делегациjом, а добра ствар jе што jе наших 95 посто спортиста вакцинисано. Ипак, свакако треба бити опрезан и треба се чувати - казао jе предсjедник ЦОК-а Душан Симоновић у интервjуу за "Дан".

Како је додао, сигуран је да ће јапанска влада, Организациони одбор и МОК, учинити све да Игре протекну безбједно, да се сачува здравље спортиста, људи коjи их прате и грађана Jапана.

-У сваком случаjу, иако jе ситуациjа ванредна, ми смо спремни у потпуности и надам се да ћемо се добро снаћи – додао jе Симоновић.

ОИ без публике нису праве

Умjесто пуних борилишта, дворана и стадиона, трибине ће зврjати празне. Тужна ће то бити слика, али…

- Игре без публике нису праве. Недостаjаће тај хук, та синергија такмичара и навијача. То jе прави осјећај великог такмичења као што су ОИ. Али ето десило се и то, и видjећемо на коjи ће начин функционисати. Биће публике иза малих екрана, мало званичника и људи који ће бити присустни на такмичењима. Надамо се уколико би епидемиолошке мјере биле повољне да би се у другом дијелу ОИ могла појавити публика, али о том-потом – казао jе Симоновић.

Стизале су протеклих дана из Jапана и забрињаваjуће виjести. Броj заражених корона вирусом jе порастао, а три дана пред свечано отварање шеф организациjе ОИ, Тоширо Муто, ниjе одбацио могућност да се откажу у последњи час.

– Имали смо и имамо свакодневно контакте са нешом делегациjом и људима из ОО Игара и МОК-а. Сви очекуjемо да Игре протекну у наjбољем реду и са што мање ожиљака. Вjеруjем да ће и тако бити, вjеруjем предсjеднику Владе Jапана да ће ОИ бити безбjедне. Нема ту више одлагања. Игре ће бити или их неће бити, али вjеруjем да ће организатори све учинити да се одрже у колико-толико нормалним условима – истакао jе Симоновић.

Ватерполисти и рукометашице конкурентни

Више од 10 хиљада спортиста у Јапану ће се борити за медаље. Црну Гору ће представљати 33 такмичара. Медаља jе сан – од ватерполиста и рукометашица се наjвише очекуjе.

- Ватерполисти су направили добру увертиру осваjањем Свjетске лиге, имаjу и медаљу са Европског првенства. То jе млади тим, чиjи су ослонац Алекснадар Ивовић Лека и Драшко Бргуљан, али и млади стасавају. Имамо, чини ми се, моћан тим. Освојили су и неке медаље у јакој конкуренцији. Вјерујем да могу да играју са свима, вjеруjем у њихов таленат и селектора Владимира Гојковића, великог радника који је направио добру атмосферу. Вјерујем да jе пред њима доста олимпијских цуклуса и срећан сам због тога – казао jе Симоновић.

На рукометашице се увиjек мора рачунати у борби за висок пласман.

- Исто што и за ватерполисте важи и за рукометашице. Бојана Поповић коjа их води jе легенда црногорског рукомета. Треба то његовати, уз неколико искуснијих играчица из Лондона и Рија, те младе дјевојке показују раскошан таленат. Вјерујем, да и на њих још можемо рачунати jош неколико олимпиjских циклуса.

Прву и историjску медаљу 2012. године рукометашице су дониjеле из Лондона. Претходно jе измакла ватерполистима 2008. коjи су у Пекингу били четврти, потом и у Риjу.

- Дуго смо у игри за медаљу, а у Лондону смо jе и освоjили. И сада ћемо у Токиjу ћемо бити у игри што jе за малу Црну Гору фантастично. Имамо земље из окруженња, које нису имале ни олимпијску норму, а не медаљу. Ако се вратимо мало уназад и погледамо чињенице ми смо остварили велики успјех са 33 представника на ОИ – нагласио jе Симоновић.

Марија има врхунски резултат

И поjединачноj конкуренциjи Црна Гора има адуте.

- Марија Вуковић jе недавно остварила резултат коjи jе био златна медаља ОИ у Риjу. Имамо и веће висине, али сваки пут се не скаче олимпијски и свјетски рекорд, тако да можемо да очекуjемо њен добар наступ. И Даниjел Фуртула доста jе дуго ту, Дукић jе већ искусан такмичар и могао би до доброг резултата. Остали ће купити то искуство које је потребно нашем спорту. Треба ли нама вајлд кард? Кад код можемо да jе добиjемо треба. Посебно када су Олимпиjске игре у питању које су нешто посебно и посебан jе то доживљај за сваког спортисту. Искуство за неке генерације које ће стасавати у будућности.

Нема Симоновић дилему да ће спорт побиjедити пандемиjу у Токиjу.

- Спорт ће свакако побиjедити. Ово су и Игре наде. Спорт треба да покаже таjк пут коjим се из овог излази. Да се поново отвори шанса за нормалан живот, за економиjу, привреду, путовања... Сигуран сам, то сам и негдjе прочитао да су ово требало да буду наjбоље Игре. Вjероватно jе то и истина. Jапан, ипак вjеруjем, да има снаге за добру организациjу, уложили су пуно енергиjе. Вјерујем да им jе стало да из свега изађу као побjедници. То су имали у виду када су се кандидовали. Штета само што се то дешава у оваквом амбиjенту, али у ванредним околностима очекуjем да се представе на наjбољи начин – закључио jе Симоновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:49