Logo EP u vaterpolu / -FOTO: HVS
07/12/2023 u 15:12 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljeni logo i slogan Evropskog prvenstva u vaterpolu 2024.

Crna Gora će u prvoj fazi takmičenja igrati u Dubrovniku u grupi sa Francuskom (4. januar), Španijom (6) i Hrvatskom (8)

Manje od mjesec ostalo je do početka Evropskog prvenstva u vaterpolu, a tim povodom organizator - Hrvatski vaterpolo savez - predstavio je službeni logo i slogan.

Prvi put u istoriji dva vezana šampionata Starog kontinenta održaće se u istoj državi. Split je bio domaćin 2022. godine, a od 4. do 16. januara naredne godine prvenstvo će se igrati u Dubrovniku i Zagrebu.

“Svjesni da je prethodno izdanje u Splitu podiglo najvišu moguću ljestvicu, dizajnom logotipa i vizuelnim identitetom pokušali smo da pratimo isti standard. Gradovi domaćini, te Republika Hrvatska, predstavljeni su specifičnim simbolima i motivima kojima se prepliće kulturno nasljeđe sa vaterpolom. Inspiraciju za službeni logo pronašli smo iz tradicionalnog hrvatskog pletiva. Poznat i kao troplet, to je geometrijski ukras svojstven starohrvatskoj kulturi, te je dio umjetnosti, tradicije i običaja hrvatskoga naroda. Konture se ujedno odražavaju u talasima ili vodi kao integralnom dijelu vaterpola. Kombinovano sa konturama vaterpolista kao sekundarnim motivom, dobili smo snažan vizuelni prikaz domaćina prvenstva i samog sporta”, navodi se u objavi HVS.

Motiv vode i talasa odražava se i u samom sloganu - “Waves of Unity” (talasi jedinstva).

“Vaterpolo je oduvijek njegovao jedinstvenu povezanost među svim njegovim akterima. To nije samo sport, već kulturni fenomen koji oblikuje karakter, usađujući vrijednosti timskog rada, otpornosti i ponosa, stavljajući kolektivni identitet ispred individualnih razlika”, navodi HVS.

EP u vaterpolu trebalo je da se održi u izraelskoj Netanji, ali je zbog rata u toj regiji domaćinstvo dodijeljeno Hrvatskoj.

Crna Gora će u prvoj fazi takmičenja igrati u Dubrovniku u grupi sa Francuskom (4. januar), Španijom (6) i Hrvatskom (8).

Prve dvije selekcije idu direktno u četvrtfinale, dok trećeplasirane i četvrtoplasirane očekuje razigravanje za plasman među osam najboljih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 08:49