Mateja Popović i Ana Novikova / -FOTO: ŠSCG
01/12/2023 u 22:01 h
Dan PortalDan Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvenstvo Crne Gore za šahistkinje: Novikova i Skvorcova na čelu tabele

Novikova je crnim figurama nadigrala Mateju Popović, Skvorcova slavila protiv Aleksandre Milović

Ana Novikova i Alena Skvorcova ostvarile su pobjede i zadržale maksimalan učinak nakon trećeg kola prvenstva Crne Gore za šahistkinje. Upravo bi njihov međusobni duel u četvrtom kolu, mogao da odlučiti prvaka.

Novikova je crnim figurama nadigrala Mateju Popović, u zanimljivoj partiji u kojoj je igran volški gambit. U dinamičnoj poziciji Popović nije našla dobar plan i grubom greškom dozvolila je protivnici da razigra svoje figure.Na kraju u cajtnotu je previdjela mat.

Skvorcova i Aleksandra Milović odigrale su sadržajnu partiju. Nastala je zanimljiva pozicija, a Milović je propustila da zamjeni jednog topa i pojednostavi poziciju, što je Skvorcova iskoristila i aktivnom igrom došla do odlučujuće prednosti.

Zvanična šampionka, Nikolina Koljević, nakon 17 poteza savladala je Ines Đenđinović iz Bara i zadržala šanse za visok plasman. Duel najmlađe učesnice Sofije Milović i reprezentativke Milene Mosurović okončan je remijem nakon gotovo pet sati borbe.

Milović je imala prednost, sjajno igrala, ali je forsirala prelazak u topovsku završnicu u kojoj je Mosurovićeva došla do remija preciznom igrom. Pobjedu je upisala i Marija Mia Maraš protiv Tare Ivanović, koja je propustila mogućnost da reklamira remi i uplovi u luku spasa nakon što je pozicija ponovljena tri puta. Slavila je i Marija Bajić protiv Nikoline Dževerdanović, koja je imala figuru više, a onda je naprasno previdjela mat.

Slobodna je bila Jana Katnić.

Sjutra su na programu četvrto i peto kolo, a parovi četvrtog kola su: Novikova – Skvorcova, Popović – Milović A., Maraš – Koljević, Mosurović – Ivanović, Đenđinović – Milović S., Bajić – Katnić. Slobodna je Dževerdanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:38