/ Фото: Министарство спорта
06/06/2022 u 12:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лалошевић поставио Радичевићку за члана Савјета за антидопинг: Спортисти су благо ЦГ

Спортисти су наши најбољи амбасадори и за њих новца мора бити, поручио је министар спорта и младих

Проблем са антидопингом у Црној Гори је прошлост, а формирањем Савјета за антидопинг створени су услови за рад Kомисије за антидопинг у пуном капацитету, казао је у интервјуу за агенцију Мина министар спорта и младих Василије Лалошевић.

Лалошевић обезбиједио Јованки Радичевић право на доживотну накнаду

Јованка Радичевић о накнади: Нисам добила ништа што нисам заслужила

Како је казао, чланови комисије су доктори Александар Kујовић и Александар Радовић и рукометашица Јованка Радичевић.

- Следећа акција је писање Статута, који се шаље Свјетској антидопинг агенцији на увид. Добијањем сагласности Kомисија почиње да егзистира и расписује конкурс за избор директора. Министарство је издвојило 150 хиљада еура за њене потребе, за цјелокупну регулативу, будуће просторије и запослене. Стварају се све претпоставке да она почне да ради- рекао је Лалошевић за агенцију Мина. 

Додао је да су спортисти благо Црне Горе, њени најбољи амбасадори и да за њих новца мора бити.

Поручио је да ће приоритети у првој години његовог мандата бити зрада Стратегије развоја и Закона о спорту, оснивање Завода за спортску медицину и проналазак нових модела финансирања спорта.

-Стратегија развоја спорта је план за сваку врсту активности, односно реализацију планираног. Она је увод за Закон о спорту, из ње произилази све. У Стратегији биће значајно боље позиционирани школски, студентски и ђечији спорт и добиће нову улогу. Црногорски олимпијски комитет (ЦОK) и национални спортски савези постаће оно што треба да буду и имаће своју аутономију. Из Стратегије биће изведено рјешење за нови Закон о спорту- рекао је Лалошевић.

Он је најавио да ће се у Министарству потрудити да Стратегију заврше до краја године, док би нови Закон о спорту требало да буде завршен до краја ове или у првом кварталу наредне године.

Говорећи о издвајању за спорт из Буџета, Лалошевић је казао да Министарство спорта и младих када се одузму средства за редовне дјелатности и дио сегмента за младе, за финансирање ЦОK-а, Параолимпијског комитета и националних савеза располаже са 3,6 милиона еура

-То је мањи износ од периода док сам био директор Управе за спорт. Трудићемо се да то поправимо. Неким савезима, који су остали без средстава, успјели смо да опредијелимо помоћ. Kрајем јуна или почетком јула почеће прича о правом ребалансу, а не техничком као сада, тако да ћемо имати прилику да још неком помогнемо. Kошаркаши су добили позивницу за Европско првенство и ми морамо урадити све да им омогућимо да имају све услове- рекао је Лалошевић.

Он је поновио да мора бити средстава за спорт, али и контроле трошења новца које добију национални савези.

- Приликом концепирања сљедећег буџета потрудићемо се да проценат издвајања за спорт буде већи. Трудићемо се да неки сегменти које смо виђели да нијесу егзистирали на прави начин да их појачамо. Да појачамо средства за спортску малу инфраструктуру, за Спорт за све и Спорт за младе. Да направимо реалан пресјек, па можда и подигнемо љествицу- рекао је Лалошевић.

Нагласио је да је круцијално питање развоја спорта финансирање те друштвене области.

-Морамо наћи модел, хоће ли то бити онај фиксни проценат од укупног буџета, координација са локалним самоуправама, или у неким спортовима приватно-јавно партнерство. Суштина је да држава мора то да дефинише кроз проценат, или пореске олакшице свима који хоће да улажу у спорт. Идеја, коју ћу трудити да реализујем до краја године, је измјена Закона о играма на срећу и да се дио од тог новца опредијели за спорт. Постоје 4-5 модела који би се могли уденути у нову стратегију и на тај начин помогли финансирање спорта- рекао је Лалошевић.

Говорећи о црногорском спорту он је казао да је феномен остваривати такве резултате из тако мале базе и са толико мало простора.

- То је феноменалан успјех. Основица свега је квалитетан рад са младима- рекао је Лалошевић.

Прњма његовим ријечима, један од приоритета министарства на чијем је челу брига о спортистима је да се дефинише статус врхунског спортисте и да држава на адекватан начин реагује.

- Трудићемо се да сваком спортисти вратимо оно што је дао својој држави. Исто тако да и младим стипендистима, кроз статус перспективног спортисте, помогнемо да остваре своје снове- закључио је Лалошевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:32