Tomas Bah / -FOTO: MOK
03/02/2023 u 11:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski i bjeloruski sportisti će učestvovati na OI u Parizu?

MOK razmatra tu mogućnost, ali pod neutralnom zastavom

Amerika je podržale napore Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se ruskim i bjeloruskim sportistima omogući nastup na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom.

"Amerika je od samog početka podržava isključenje nacionalnih sportskih tijela Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih sportskih saveza", rekla je portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

"U slučajevima kada sportske organizacije i organizatori događaja, kao što je Međunarodni olimpijski komitet, odluče da dopuste sportistima iz Rusije i Bjelorusije da učestvujnu na sportskim događajima, trebalo bi biti potpuno jasno da ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju", dodala je.

Iz Bijele kuće su saopštili da se i dalje protive bilo kakvom isticanju državnih simbola, zastava i grbova.

Američki odgovor dolazi nešto manje od nedjelju dana nakon što je MOK odlučio da će proučiti mogućnosti učešća ruskih i bjeloruskih sportista na službenim takmičenjima, među kojima i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Stav SAD-a samo doprinos rastućoj raspravi oko nadolazećih Igara u Parizu 2024.

Prije nekog vremena Ukrajina je pozvala na potpunu zabranu ruskih sportista zbog ratnih sukoba.

Rusija se, s druge strane, zalaže za ukidanje svih ograničenja i tvrdi da Olimpijske igre ne treba politizovati.

Baltičke zemlje i Poljska pozvale su međunarodna sportska tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportistima učešće na OI i drugim sportskim takmičenjima dok god traje rat u Ukrajini.

Međutim, s druge strane glavni sekretar Austrijskog olimpijskog odbora (ÖOC) Piter Menel se, kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, založio za učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024.

"Mišljenje Međunarodnog olimpijskog komiteta je da niti jedan sportista ne smije biti spriječen da učestvuje na takmičenjima samo zbog svog pasoša. Mi u Austrijskom olimpijskom odboru slažemo se s tom ocjenom", objasnio je Menel.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:00