Radunović, Ružić i Gojković / - FOTO: BSCG
10/01/2023 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ružić: Boks je rezultatski najuspješniji olimpijski sport u Crnoj Gori

Evropske medalje Bojane Gojković i Tamare Radunović kruna su izuzetno uspješne godine crnogorskog boksa, kazao je selektor Nikola Ružić

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da su medalje ujedno i kruna njegovog dosadašnjeg rada kao trenera, ali i rukovodstva Bokserskog saveza.

- Konačno su stigle i te seniorske medalje. Dugo očekivane, prve seniorske bokserske medalje u nezavisnoj Crnoj Gori. Gojković je sa svega 19 godina, kao najmlađa, osvojila srebrnu, dok je Radunović bila bronzana, a na ring se vratila nakon dvije i po godine i dva porođaja - rekao je Ružić.

On je naglasio da se crnogorski boks ponosi i sa tri medalje sa Mediteranskih igara – srebrnim Bojane Gojković i Stefana Savkovića i bronzanom Petra Marčića.

Uspješnu godinu upotpunio je i Mirko Šarčević, bronzom na Evropskom omladinskom prvenstvu.

- Sve nas to svrstava u rezultatski najuspješniji olimpijski sport u Crnoj Gori. To me mnogo raduje, a posebno sam srećan što rezultati nijesu došli iznenada, već su plod višegodišnjeg kontinuiranog rada - rekao je Ružić.

On smatra da su svi ti rezultati samo uvod u još veće uspjehe crnogorskog boksa.

- Vidim veliku perspektivu i nadam se da ćemo još puno velikih rezultata i medalja sa najvećih sportskih takmičenja donijeti Crnoj Gori i crnogorskom sportu - rekao je Ružić.

On je kazao da je sa rukovodstvom saveza postavio ambiciozne planove i da iskreno vjeruje da će crnogorski boks imati svoje predstavnike na Olimpijsim igrama u Parizu.

- Prva šansa za plasman u Pariz su treće Evropske igre u Poljskoj. To je prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024, a norma su medalje. Mnogo očekujem od naših sportista. iskreno vjerujem da njih troje-četvoro, imaju kvalitet da se kvalifikuju na OI - rekao je Ružić.

Prema njegovim riječima, crnogorske boksere u obje konkurencije očekuju i šampionati svijeta u Indiji, odnosno Uzbekistanu.

- Veliki je rad pred nama, da ih dovedemo do tog nivoa da budu kadri da izbore olimpijske vize - rekao je Ružić.

On je naglasio da crnogorski boks ima veliki potencijal u seniorskoj konkurenciji.

- Tu su nam lideri Stefan Savković, Petar Marčić i Petar Liješević, od njih se najviše očekuje. Imamo i mlade boksere poput Mirka Šarčevića, Tomislava Đinovića, Luke Gačevića. Imamo veliku perspektivu i uz veliki rad možemo mnogo toga da naprvimo - rekao je Ružić.

On je istakao da vrhunski sport iziskuje velika ulaganja.

- Trudimo se, dajemo sve od sebe. Zahvaljujući predsjedniku našeg saveza Aleksandru Klemenku uspjevamo da obezbijedimo neophodno za pripreme i takmičenja - rekao je Ružić.

On je najavio ambiciozne planove u stvaranju uslova za rad za bavljenje boksom.

- Uskoro bi trebalo da počne izgradnja Akademije boksa u Budvi, već imamo na Žabljaku oformljenu bazu za planinske pripreme i nadamo se da ćemo u još nekoliko gradova oformiti malo modernije borilačke sale. Boks to zaslužuje - rekao je Ružić.

On je podsjetio da je Savez u prošloj godini, u cilju još boljeg stručnog rada, angažovao dvojicu vrhunskih stručnjaka – Sergeja Kudravceva iz Rusije i Vitalija Jarovjeva iz Ukrajine.

- Potrudićemo se da angažujemo bar još jednog ili dva trenera iz inostranstva, kako bi pokušali da proporcionalno dižemo školu boksa u svim regionima Crne Gore - zaključio je Ružić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. mart 2023 11:55