Очекују нови уговор / -Фото: асцг
23/04/2022 u 12:32 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Самовоља Беговића угрозила аутономиjу АСЦГ

Дугогодишња jе пракса да савези кандидуjу програме, а да одобрена средства Савез троши и распоређуjе. Управа има право да се миjеша у расподjелу само ако се установе неправилности и незаконитости у раду Савеза, што свакако ниjе случаj са нашим савезом, наводи се у саопштењу УО АСЦГ

Управни одбор Атлетског савеза Црне Горе jедногласно jе констатовао да ниjе постоjао нjедан законски основ за потписивање Уговора са Управом за спорт због грубог миjешања у аутономиjу Савеза, покушаjем да умjесто прихваћеног програма активности за ову годину и додjелом одређених средстава, они сами расподjељуjу та средства, чиме су покушали да унесу раздор унутар Савеза и обесмисле његов рад.

- Дугогодишња jе пракса да Савези кандидуjу програме, а да одобрена средства Савез у складу са своjим правилницима троши и распоређуjе. Управа има право да се миjеша у расподjелу само ако се установе неправилности и незаконитости у раду Савеза, што свакако ниjе случаj са нашим Савезом. У прилог овим ставовима наjдиректниjе указуjу одредбе члана 117 Закона о спорту у коjем се каже: "Спортска организациjа на jавни Конкурс приjављуjе програм за период од годину дана са процjеном износа средстава коjи jе потребан за спровођење програма и детаљним планом трошења средстава". Управо такав програм смо благовремено доставили Управи за спорт након спроведене процедуре у надлежним комисиjама и тиjелима, као и УО АСЦГ коjи jе прихваћен од надлежне комисиjе Управе за спорт. Све ово потврђено jе и чланом 2. Уговора у коjем стоjи: "Корисник средстава дужан jе да реализуjе програм спортске организациjе за 2022. коjи jе аплицирао на Конкурс и по основу коjег су с одлуком из члана 1 опредиjељена средства". И умjесто да Савезу уплате потребна средства на коjа се чека пуна четири мjесеца, како би Савез могао да реализуjе програм активности, они су у Уговору сходно неким њиховим ставовима, а противно члану 2. истог уговора, расподиjелили одређена средства поjединим спортистима и клубовима, коjа не одговараjу критериjумима Савеза коjи су базирани на бодовању резултата по основу таблица Свjетске атлетске федерациjе, постигнутим пласманима на међународним такмичењима и другим параметрима коjе комисиjа користи приликом опредјељивања средстава. Овакакав непримjеран атак расподjеле средстава спортистима и клубовима, по основу личне импресиjе од стране Управе уноси озбиљан раздор међу спортистима и дезавуише Савез у свом раду. Због свега тога, Савез ниjе могао потписати такав Уговор са Управом, па очекуjе од њега да припреми нови Уговор коjим би Савезу опредиjелио потребна средства у складу са достављеним програмом и резултатима наших атлетичара коjи су изузетно вредновани у свим атлетским асоциjациjама Европе и свиjета - наводи се у саопштењу УО АСЦГ.

Најмањи износ после најуспјешније године

- Незапамћено је у историји црногорског спорта да је било који орган Министарства или Управе прекрајао план и програм једне спортске организације. Ово је најмањи износ који је опредијељен АСЦГ у последње три године, и то након резултатски најуспјешније године у историји. Успјешним резултатима црногорске атлетике значаjно су у раниjем периоду доприниjели и Управа за спорт, ЦОК, наши спонзори, медиjи и наjвише сами спортисти. Сматрамо да са Управом треба да осмишљавамо нове стратегиjе и заjедно са свим спортистима и спортским савезима радимо на добро свих спортиста коjи су показали да и Црне Гора има спорт и спортисте равне много већим и развиjеним земљама Европе. Спремни смо, како смо раниjе и сами предлагали да о овим питањима разговарамо како би смо дошли до наjбољих рјешења за црногорску атлетику - саопштено је из АСЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:13