Odermat i Šifrin / EPA-EFE-GUILLAUME HORCAJUELO
27/10/2023 u 12:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šifrin i Odermat apsolutni favoriti za Kristalni globus

Ovog vikenda u Zeldenu počinje nova sezona Svjetskog kupa u skijanju

Veleslalomom za skijašice ovog vikenda u Zeldenu počinje nova sezona Svjetskog kupa u skijanju, a favoriti za osvajanje Kristalnog globusa ponovo su Amerikanka Mikaela Šifrin i Švajcarac Marko Odermat. Oni ulaze u sezonu kao dvostruki uzastopni šampioni Svjetskog kupa.

Amerikanka je rekorder po broju pobjeda u Svjetskom kupu - 88, a rekord je oborila prošle sezone kada je nadmašila 86 pobjeda Šveđanina Ingemara Stenmarka.

U sezoni bez svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, pobjede u Svjetskom kupu su glavni cilj za Šifrin, koja je bila šampionka 2017, 2018, 2019, 2022. i 2023. godine. Šestom titulom izjednačila bi se sa Austrijankom Anemari Mozer-Prel, koja je dominirala tokom sedamdesetih godina.

Amerikanka u sezonu ulazi sa novim trenerom Norvežankom Karin Harjo. Šifrin je toliko bila dominantna prošle sezone da su drugoplasirana Švajcarkinja Lara Gut-Behrami i Slovakinja Petra Vlhova imale 1.000 bodova manje u generalnom plasmanu. U takmičenju u spustu Italijanka Sofija Gođa ima priliku da osvoji petu titulu, odnosno četvrtu uzastopnu.

U muškoj konkurenciji glavni favorit je 26-godišnji Marko Odermat. Prošle sezone je osvojio više od 2.000 bodova u Svjetskom kupu - 2.042 i oborio rekord koji je Marsel Hiršer držao od 2000. godine.

Sa 13 pobjeda prošle sezone, sedam u veleslalomu i šest u superveleslalomu, priključio se rekorderima Ingemaru Stenmarku (1979), Hermanu Majeru (2001) i Marselu Hiršeru (2018) po broju pobjeda tokom jedne sezone.

Više pobjeda od njih u jednoj sezoni imaju dvije skijašice - Šifrin ima 17 (2019), a Švajcarkinja Freni Šnajder 14 (1989).

Odermat, aktuelni olimpijski šampion u veleslalomu, osvojio je na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu zlatne medalje u spustu i veleslalomu.

Odermatovi konkurenti biće Norvežani Aleksander Omot Kilde i Henrik Kristofersen, Austrijanac Marko Švarc, kao i Francuz Aleksis Panturo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:53