Душко Симоновић / - Фото: ЦОК
02/01/2022 u 20:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симоновић: Јасно је да спорт мора остати ван политике

Црногорски олимпиjски комитет (ЦОК) интензивно припрема стратегиjу развоjа спорта и коjа ће бити путоказ за даље активности на унапрjеђењу и афирмациjи црногорског спорта и олимпизма, наjавио jе предсjедник Душан Симоновић

Он jе нагласио да ће стратегиjа бити готова до краjа jануара 2022. и да може послужити држави и нjеним органима за израду националне стратегиjе.

- Jасно jе да спорт мора остати изван политике и да за све спортске спорове рjешенjа треба тражити само у спортским асоциjациjама, без уплитанjа икога са стране. Свjедоци смо да има таквих покушаjа; могуће jе да су добронамjерни, вођени жељом да се стање рашчисти, али, ниjе то прави излаз. Не може држава своjим уредбама да сређуjе односе унутар самих спортских савеза - казао jе Симоновић.

Он jе, у интервjуу Олимпиjском магазину, рекао да jе ствар органа савеза да аутономно “чисте своjе двориште”.

- Имам утисак да се понекад напречац жели довести у ред нешто што се испоставлjа као проблем. Ипак, кад то покушаjу да ураде људи коjи недовољно познаjу суштину спорта, његову структуру и законску регулативу, то добиjа комичан призвук, обрисе несналаженjа и неозбиљности - рекао jе Симоновић.

Он jе истакао да jе пропуштена прилика да се у Закону о спорту даjу већа овлашћења Црногорском олимпиjском комитету, као кровноj спортскоj асоциjациjи, неком ко jе изнад и изван тога, да интервенише у таквим ситуациjама.

- Подсjетићу да неколико држава из окружења има таква законска рjешења, коjа су положила тест. Свакако, то би значило и нове обавезе за ЦОК, али, ако би то носило и уређење спортске структуре, не видим проблем. Мислим да би требало убрзано радити на новом Закону о спорту - рекао jе Симоновић.

Говорећи о предстоjећим о предстоjећем Зимским олимпиjским играма у Токиjу, Симоновић jе казао да све урађено од Ванкувера и дебитантског наступа доживљава као своjеврсно путовање.

- Као што се зна, у Канади смо имали jедног такмичара, да бисмо дошли до нjих троjе или четврто са испуњеном нормом, колико ће их учествовати у Пекингу. Можда ти критериjуми некоме не изгледаjу посебно захтjевно и строго. Међутим, изазов су за наше спортисте, коjи вриjедно сакупљаjу бодове, упркос скромним приликама у коjима тренираjу и такмиче се. Зато заслужуjу дубок наклон, jер оправдаваjу наше повjерење - рекао jе Симоновић.

Он jе подсjетио да се у свиjету улаже огроман новац у развоj зимских спортова.

- Сама опрема jе врло скупа, да не поминjемо финансирање припрема, изграднjу инфраструктуре. Са буџетом до 100 хилjада ЕУР, ниjе реално да Скиjашки савез Црне Горе буде конкурентан свjетским силама коjе издваjаjу десетине милиона.

То нам неће ускратити прилику да у Пекингу будемо поносни на то што смо заступлjени на наjвећоj спортскоj сцени и имамо могућност да промовишемо своjу државу - казао jе Симоновић.

Он jе наjавио да црногорске спортисте у 2022. години, осим фебруарских Зимских олимпиjских игара у Пекингу, очекуjу наступи Зимски и Љетњи Европски фестивал младих и Медитеранске игре у Алжиру.

- Поприлично су одмакле припреме и за Олимпиjске игре у Паризу 2024. Практично смо, у административном и организационом смислу, на половини олимпиjског циклуса и желимо да на наjболjи могући начин дочекамо то такмичење. Очекуjем да ћемо у Граду свjетлости да наступимо са измиjењеним и подмлађеним олимпиjским тимом, свjежом енергиjом, одлучни да исписуjемо нове, лиjепе странице црногорске спортске приче - закључио jе Симоновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 18:32