ЗОИ / EPA-EFE-WU HONG
05/01/2022 u 11:02 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симоновић, Томић и Ђин у сусрет ЗОИ у Пекингу: Заједно у побједе

Зимске олимпиjске игре у Пекингу ће наставити исписивање приjатељства Кине и Црне Горе и практиковати олимпиjски дух „Заjедно“

Четврти фебруар 2022. jе почетак прољећа по кинеском лунарном календару, а уjедно jе и дан када ће у Пекингу почети Зимске олимпиjске и параолимпиjске игре, jедне за другим. У том периоду полета и наде, Црна Гора ће управо кроз Олимпиjске игре наставити приjатељство са Кином. Олимпиjски дух коjи потиче из античке Грчке jе заjедничко духовно богатство читавог човjечанства и универзална вриjедност савременог људског друштва. Представља чежњу и очекивање човjечанства за хармоничним, мирним и бољим животом. Током Олимпиjских игара у Токиjу, Међународни олимпиjски комитет jе измиjенио олимпиjски мото "више, брже, jаче" и додао "заjедно", како би упозорио да у периоду када се човjечанство суочава са пандемиjом ковид-19 и другим нетрадиционалним безбjедносним изазовима, морамо његовати хуманизам, промовисати олимпиjски дух и супротставити се свакоj теориjи коjа ствара препреке и подjеле, посебно политичким манипулациjама, у циљу промоциjе већег jединства у свиjету.

image

Олимпијски лого

-амбасада Кине

Олимпиjске игре су носилац приjатељства Кине и Црне Горе. Љетње олимпиjске игре, коjе су одржане 2008. године у Пекингу, биле су свjедок првог учешћа Црне Горе као независне државе, што jе обиљежило и формалну интеграциjу Црне Горе у олимпиjску породицу. Дух борбене храбрости црногорских спортиста оставио jе дубок утисак на свиjет, а кинески народ jе показао своj топли приjем и срдачне жеље црногорскоj делегациjи. На захтjев Црне Горе, 2018. године, Кина jе обезбиjедила и Олимпиjску бакљу из Пекинга, што jе jош jедна сjаjна прича приjатељства.

Сарадња у области спорта између двиjу земаља посљедњих година је све интензивниjа. Велики броj црногорских тренера и спортиста долази у Кину да подучава, такмичи се и тренира, а са Кинезима су склопили чврсто приjатељство. У документарном филму о петнаестогодишњици успостављања дипломатских односа између Кине и Црне Горе, коjи jе недавно емитовала РТЦГ у три диjела, наjтипичниjа jе прича црногорског тренера женске ватерполо репрезентациjе Кине, Петра Поробића. Почетком 2020. године, у наjтежем периоду епидемиjе у Кини, Црна Гора jе отворила своjа врата и примила кинеску ватерполо репрезентациjу да се припрема за Олимпиjске игре у Токиjу. Ову виjест су навелико прениjели кинески медиjи и оваj догађаj jе створио лиjепу слику о народу Црне Горе у Кини, што даjе нову снагу приjатељству двиjу земаља, чинећи га jош jачим. Ниjе нимало jедноставно бити домаћин великог спортског догађаjа током пандемиjе. Основни принципи коjима се Кина води у реализациjи ових активности су "зелено, инклузивно, отворено и чисто", и Кина управо улаже велике напоре како би и испунила обећање успjешног одржавања Олимпиjских игара. Ово jе показатељ одговорности Кине као велике државе, коjа шири наду и jединство и гради Заjедницу са заjедничком будућношћу човjечанства.

image

Параолимпијски лого

-Амбасада Кине

Одброjавање до Зимских олимпиjских игара у Пекингу jе отпочело. Сви припремни радови су у основи завршени, 12 такмичарских мjеста jе завршено и сертификовано, 3 зимска олимпиjска села, Главни медиjски центар и друга нетакмичарска мjеста су предата на коришћење. Брза жељезница Пекинг – Зхангjиакоу, аутопутеви и друга инфраструктура су такође пуштени у рад. Послиjе учешћа на пробном такмичењу "Сусрет у Пекингу", спортисти из циjелог свиjета похвалили су квалитет стадиона, такмичарско окружење и логистику. Пекинг jе спреман да дочека приjатеље из циjелог свиjета, укључуjући и црногорску олимпиjску делегациjу.

Црна Гора има релативно мали броj становника и малу површину, али разноврсна геоморфологиjа и клима омогућаваjу да се истог дана "уjутро скиjа на планини, а поподне сунча на плажи", тако да се, захваљуjући и овим околностима, развиjао спортски таленат народа Црне Горе. На Зимским олимпиjским играма у Пекингу Црна Гора не само да има квалификоване спортисте из алпског скиjања, нордиjског комбинованог скиjања и крос-кантри скиjања већ ће, вjероватно, по први пут у историjи Црне Горе послати и спортисте на Зимске параолимпиjске игре. Спортистима из Црне Горе желимо искорак у осваjању олимпиjских медаља, стицању драгоцjеног искуства у зимским спортовима, и да наставе да његуjу приjатељства стечена у Кини.

Пекинг ће ускоро постати први град у коjем ће бити одржане и љетње и Зимске олимпиjске игре. Спортисти из Црне Горе, Кине и циjелог свиjета окупиће се jош jедном под олимпиjском заставом да на чистом сниjегу и леду пронађу искру живота, конкретним акциjама потврде олимпиjски мото "заjедно", оjачаjу синергиjу међународне заjеднице и увећаjу повjерење у глобалну солидарност и сарадњу. Увjерени смо да ће приjатељи из свих сфера живота у Црноj Гори пратити и подржати Зимске олимпиjске и параолимпиjске игре у Пекингу 2022. Надамо се да ће Кина и Црна Гора радити заjедно на остварењу олимпиjског сна и дати своj допринос у креирању боље и свjетлиjе будућности.

Аутори:

Душан Симоновић, предсjедник Црногорског олимпиjског комитета

Игор Томић, предсjедник Параолимпиjског комитета Црне Горе

Лиу Ђин, амбасадор Народне Републике Кине у Црноj Гори

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:45