Duško Simonović / - FOTO: COK
12/12/2022 u 16:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Simonović: Većom podrškom države poboljšao bi se status saveza i sportista

Crnogorski olimpijski komitet (COK) uputio je amandman poslaničkim klubovima i očekuje punu podršku za uvećanje budžeta za sport iz budžetskih rezervi, kazao je predsjednik te asocijacije Dušan Simonović

On je naglasio da se nada povoljnijem tretmanu nacionalnog olimpijskog komiteta i stvaranju uslova za organizaciju olimpijske kuće, muzeja, akademije, olimpijskog hub-a i smjštaja kompletne olimpijske administracije.

- Većom podrškom države stvorili bi se uslovi da se nacionalnim olimpijskim savezima, koji godinama ostvaruju značajne rezultate, poboljša status i da se stvore uslovi da se sportistima isplate nagrade za ostavrene rezultate - kazao je Simonović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da COK apeluje na društveno odgovorne kompanije da izrade kriterijume i pomognu crnogorskom sportu.

On je naglasio da crnogorski sport godišnje potroši 24 miliona EUR, snalazeći se na razne načine.

- Država je podijelila 3,6 miliona EUR, a sport joj direktno ili indirektno donese oko 100 miliona EUR i doprinese budžete u značajnoj mjeri - kazao je Simonović.

On smatra da je neophodno da se poboljša status sporta i kroz izmjene Zakona o igrama na sreću, Poreskih zakona kojim bi se stvorio neophodan poslovni ambijent i podstakle kompanije za ulaganje u sport.

- Budućnost je nešto o čemu treba posebno brinuti, stoga ističemo da je neophodno obezbijediti stipendije za mlade sportiste, dok sport u školama treba da dobije poseban tretman, kako bi crnogorski olimpizam bio ukrašen još većim uspjesima, a država imala najbolje moguće ambasadore - rekao je Simonović.

On je kazao da je minuli period bio više nego izazovan, podsjećajući na iznenađujuće mali iznos finansijske podrške od države i izostanka potpre državnih preduzeća u posljednje dvije godine.

- Nacionalni olimpijski komitet dobio je samo trećinu sredstava u odnosu na dosadašnja i očekivana primanja i našao se u nepovoljnoj situaciji. COK, ali i svi koji rade u sportskoj oblasti, pitaju se zbog čega su sredstva za sport umanjena za čak milion EUR - rekao je Simonović.

On je naglasio da je sportska 2022, uprkos svim problemima, bila izuzezno uspješna.

- COK sa ponosom ističe srebrne medalje Marije Vuković i Bojane Gojković na šampionatima Evrope. Posebno su nas obradovale rukometašice osvajanjem evropske bronze, kao i Tamara Radunović. Puno uspjeha imao je napš tim na Mediteranskim igrama u Oranu, sa kojih se vratio sa sedam medalja - rekao je Simonović.

On je naglasio da je mnogo značajnih rezultata ostvarini su crnogorski reprezentativci u neolimpijskim sportovima, prije svih automolista Vasilije Jakšić, u karateu, džiu džici i boćanju.

- Veliki potencijal pokazali su naši takmičari u tekvondou, kao i brojni predstavnici u mlađim kategorijama u mnogim sportovima - rekao je Simonović.

On je naglasio da je COK imao sjajnu saradnju sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i Evropskim olimpijskim komitetom (EOK), kao i organizacijama pod njihovim pokroviteljstvom.

- Učestvovali smo u svim akcijama pod okriljem MOK-a i EOK-a, a uveliko traju pripreme za šest takmičenja koja su pred nama u 2023. godini. Važno je istaći i izzteno dobru saradnju sa Ministarstvo sporta i maldih i ministrom Vasilijem Laloševićem - kazao je Simonović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 03:04