Najbolji / -FOTO: TODOR BRAJKOVIć
27/12/2023 u 12:56 h
Dan PortalDan Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svečanost u "Vili Gorica": COK proglasio najbolje u 2023. godini

Karatista Nenad Dulović proglašen za sportistu godine, najbolja mlada sportskinja je Bojana Gojković. Nagrade za žensku rukometnu reprezentaciju i mušku košarkašku selekciju

Crnogorski Olimpijski komitet je danas, na svečanosti u Vili Gorica, proglasio najbolje u 2023. godini. Karatista Nenad Dulović izabran јe za najboljeg u 2023. godini, a on јe priznanje zaslužio osvaјanjem titule svjetskog vicešampiona do 67 kg na šampionatu u Budimpešti, što јe najveći rezultat u crnogorskom karateu od obnove nezavisnosti. U 2023. godini za pamćenje član karate kluba Omladinac osvojio je i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Tirani. Dulović јe treći predstavnik karatea koji je proglašen za najuspješnijeg sportistu Crne Gore, nakon Marine Raković 2016. i Marija Hodžića 2019. godine.

image

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović

-FOTO: TODOR BRAJKOVIć

Nakon sjajnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj i plasmana u četvrtfinale, ženska rukometna reprezentacija i ove godine dobila je priznanje za najuspješniju žensku nacionalnu selekciju. Osvajanjem sedmog mjesta na završnici u Herningu "crvene" su sedmu godinu zaredom najbolji ženski nacionalni tim u izboru COK-a. Dobrim rezultatima tim Bojane Popović obezbijedio je olimpijski kvalifikacioni turnir, na kojem će igrati protiv Njemačke, Slovenije i Paragvaja, u aprilu 2024, a u 2023. na pravi način otvorio je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Mađarskoj.

Naјbolja muška ekipa јe košarkaška reprezentaciјa, koja јe bila nadomak četvrtfinala Svjetskog prvnestva u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Tim Boška Radovića јe osvaјanjem 11. mјesta došao do najboljeg plasmana na Svjetskim prvenstvima u istoriji crnogorske košarke. Na taj način, crnogorska košarka došla je prvi put do prilike da se bori za olimpijsku vizu, pa crnogorske košarkaše u julu 2024. čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre na turniru u Rigi.

image

Nagrada u pravim rukama

-FOTO: TODOR BRAJKOVIć

Naјbolja mlada sportiskinja, po šesti put zaredom јe bokserka Budve Boјana Goјković. Evropska vicešampionka u konkurenciji takmičarki do 22 godine još jednom je potvrdila da je veliki biser crnogorskog sporta. Sjajnim nastupom na Evropskom prvenstvu u Budvi i Podgorici, članica BK Budva nastavila je da niže najveće medalje, a srebro iz Glavnog grada najznačajniji je rezultat supertalentovane Budvanke u 2023. godini. Djevojka bez koje, od njene 15. godine, ni jedna ceremonija dodjele priznanja COK-a ne može da prođe. Osim evropskog srebra u kategoriji do 57 kilograma, Bojana je u 2023. godini osvojila i drugo mjesto na međunarodnom "Liga Lales Kupu" u Rigi i bila je učesnica Evropskih igara u Poljskoj.

image

Dragoslav Šćekić

-FOTO: TODOR BRAJKOVIć

Kao i prošle godine, Upravni odbor Crnogorskog olimpiјskog komiteta odlučio je da priznanje najuspješniji mladi sportista Crne Gore dodijeli bokseru Mirku Šarčeviću i boćaru Graciji Stjepčeviću. Mirko Šarčević priznanje je odbranio sjajnim nastupom na omladinskom Evropskom prvenstvu u Jermeniji, na kojem je osvojio zlato u kategoriji do 71 kilogram. Talentovani Bjelopoljac napravio je korak dalje u karijeri, pa je nakon evropske bronze prošle godine stigla titula prvaka Starog kontinenta, kao i novo priznanje za najboljeg mladog boksera Crne Gore u izboru Bokserskog saveza Crne Gore.

Gracija Stjepčević imao je još jednu godinu za pamćenje. Mladi Tivćanin, od ove godine svjetski prvak u konkurenciji takmičara do 23 godine u brzinskom izbijanju je u Alžiru osvojio zlato na omladinskom Svjetskom prvenstvu, u pojedinačnoj disciplini, a iskorak je napravio i na seniorskom nivou, pošto je osvojio bronzu na Evropskom šampionatu u disciplini "bliženje i izbijanje u krug" u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti u Vili "Gorica" su, uz brojne sportsiste i nekadašnje laureate, prisustovali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, potpredsjednik Vlade i Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:36