Naučna elita u Dubrovniku / -FOTO: CSA
25/03/2023 u 12:44 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjetska elita sportskih nauka u Dubrovniku o naučnim dostignućima

Jubilarna 20. Međunarodna naučna konferencija Crnogorske sportske akademije održaće se od 20. do 23. aprila u Cavtatu

Najprestižniji naučni skup kada su u pitanju sportske nauke ne samo u Jugoistočnoj Evropi održaće se od 20. do 23. aprila ove godine u Cavtatu, pored istorijskog grada Dubrovnika u organizaciji Crnogorske sportske akademija iz Podgorice.

-Ovo je 20. jubilarni put u suorganizaciji sa Kineziloškim fakultetom Sveučilišta iz Splita, a partneri ove najprestižnije naučne konferencije su Fakultet sporta iz Ljubljane i Kineziološki fakultet iz Zagreba, rekao je prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Crnogorske sportske akademije i predsjednik ove naučne konferencije.

Bjelica ističe da se ovaj naučni skup nalazi na programu Evropskog koledža sportskih nauka za 2023. godinu. Takođe, konferenciji će poseban pečat dati i FIEPS Evrope koji ove godine slavi 100 godina od svog osnivanja 1923. godine u Briselu.

Prijavljeno je preko 359 učesnika iz 29 zemalja sa pet kontinenata koji potpisuju ukupno 141 naučnih i stručnih radova iz oblasti sportskih nauka.

Plenarni predavači su: prof. Dr Robert C. Schneider iz Odjela za kineziologiju, sportske studije i fizičku edukaciju Fakulteta u Brockportu (Sjedinjene Američke Države), prof. dr. sc. Igor Jukić sa Kineziološkog fakulteta Sveučilište u Zagrebu, Ingi Thor Einarsson sa Univerziteta u Rejkjaviku na Islandu, dr Šime Veršić sa Kineziološki fakulteta Sveučilište u Splitu, koji radi i u HNK Hajduk, zatim prof. primarius Anamarija Jurčev Savićević iz Instituta za javno zdravstvo Splita i Dalmacije i Odjela za epidemiologiju i respiratorne infekcije Hrvatske, prof. dr Gregor Jurak sa Fakulteta za sport Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Nevenka Maras sa Učiteljskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba kao i prof. dr Johanes Karl sa Univerziteta u Nimburgu (Njemačka).

Konferencija će imati i regionalnu doktorsku školu na kojoj će učešće uzeti 42 studenta doktorskih studija sa univerziteta iz zemalja EU, zatim radni sastanak uredničkih timova najznačajnih regionalnih naučnih časopisa iz oblasti sportskih nauka kao i nekolika work šopa iz pojedinih sportova i sportskih disciplina.

Svi abstrakti odobrenih radova biće objavljeni u časopisu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine koji se nalazi u najprestižnijoj svjetskoj citatnoj bazi WOS, a cijeli radovi u međunarodnom časopisu Sport Mont koji se nalazi u citatnoj bazi SCOPUS, dok će urednici ovih Crnogorskih časopisa biti aktivni predavači na regionalnoj doktorskoj školi i uredničkoj sesiji konferencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:56