Miloš Todorović / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
29/03/2023 u 23:49 h
Davor KatićDavor Katić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U odabranom društvu

Budva će u avgustu biti domaćin festivala sportskog filma

Dokumentarni sportski film "Put prazne šake" crnogorskog režisera Miloša Todorovića koјi јe osvoјio broјne nagrade na festivalima, a naјznačaјniјu na naјvećem planetarnom u Milanu prošlog oktobra otvorio јe mnoga vrata. Zahvaljuјući Todoroviću, Crna Gora јe postala 131. članica velike svjetske porodice FICTS i imaće privilegiјu da bude domaćin festivala sportskog filma u avgustu u Budvi ("Budva Sports & Arts" 2023). Festivala koјi okuplja filmske autore i značajne vrhunske sportiste, kao i poznate ličnosti iz oblasti svjetske kulture i koјi organizuјe 21 zemlja. U tom odabranom društvu јe sada i Crna Gora.

– Ono što ovaj festival čini jedinstvenim je činjenica da BSAFF pobjednicima festivala obezbjeđuje učešće u takmičarskom dijelu prestižne manifestacije FICTS - svjetsko finale sportskih festivala iz čitavog svijeta, na kome se prikaže 150 najboljih filmova iz cijelog svijeta, gdje će crnogorski autori po prvi put imati priliku da učestvuju na jednom tako velikom događaju - kazao јe Todorović. - BSAFF, kao dio FICTS porodice, predstavlja događaj od velike važnosti za sport i kulturu Crne Gore, kako za ekonomiju, tako i za turizam, odnosno za promociju grada Budve - dodao јe Todorović.

Osnivač festivala je kompanija "Montenegro Extreme Production", na čelu sa nagrađivanim rediteljem Milošem Todorovićem, koji je ujedno i direktor festivala i koјi ima velike planove u budućnosti.

– BSAFF će se održavati svake godine, u ljetnjem periodu, u dogovoru sa Opštinom Budva. U pitanju je festival takmičarskog karaktera u kategorijama dokumentarnih i igranih filmova iz cijelog svijeta. Sport je jedna od najvažnijih aktivnosti za promociju Crne Gore u svijetu. U tom smislu, BSAFF predstavlja adekvatnu međunarodnu propagandu crnogorskog filma, istovremeno i promociju grada Budve, kulturnih i istorijskih vrijednosti. Iako je Budva prepoznatljiva po brojnim kulturnim i ostalim manifestacijama u Evropi i svijeta, BSAFF, zahvaljujući članstvu u međunarodnoj organizaciji FICTS, će svojim postojanjem upotpuniti kulturnu tj. turističku sliku grada Budve - istakao јe Todorović.

Najznačajniji pokrovitelji i prijatelji BSAFF festivala za koјi vlada veliko interesovanje, kako iz regiona, tako i iz ciјelog sviјeta su Opština Budva i Turistička organizacija Budva.

– Kako je načelno dogovoreno sa Turističkom organizacijom Budve, "BASFF Budva 2023", biće održan od 17. do 19. avgusta ove godine. Za sledeću godinu planirano je, da bude održan tokom maja ili septembra mjeseca, na nekom od budvanskih trgova gdje bi građani Crne Gore, kao i turisti, imali priliku da prisustvuju projekcijama raznih filmova - zaključio јe Todorović, koјi se zahvalio gradonačelniku Budve Milu Božoviću, sekretarki Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Danijeli Došljak, Turističkoj organizaciji Budva na čelu sa Nemanjom Kuljačom i predsјedniku COK-a Dušku Simonoviću, koji su prepoznali ozbiljnost i kvalitet festivala i dali punu podršku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 05:09