Жељко Комненовић / - Т. Вучиновић
17/06/2021 u 13:41 h
Tamara VučinovićTamara Vučinović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Тивту уручене награде најбољим младим једриличарима Европе

Предсједник тиватске општине Жељко Комненовић је казао да су организатори првенства дали немјерљив допринос позиционирању Тивта као града једрења, што није значајно само у спортском, него и у контексту развоја туризма и промоције принципа одрживог развоја

.У акваторијуму залива Траште  је завршено Отворено првенство Европе у олимпијским класама до 21 године, највеће такмичење у историји црногорског једрења, које је окупило 128 једриличара из 29 земаља Европе и свијета.  Најбољим младим једриличарима Европе су уручене награде на церемонији уприличеној у амфитеатру насеља Луштица Баy.

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић истакао је да је Тиват ових дана био епицентар Европске спортске сцене, на чему се захвалио Делфину, али и свима који су помогли да се Тиват покаже достојним да изнесе овако комплексну организацију.

- Искрене честитке упућујем организаторима такмичења и награђеним једриличарима. Честитам такмичарима на спортском духу и великом раду, јер да их не красе ове врлине не би били ту гдје јесу - казао је он.

Како је нагласио, Тиват је са једриличарским клубом Делфин навикао на медаље и пехаре, па све успјехе једриличара доживљава као своје.

Комненовић је казао да су организатори првенства дали немјерљив допринос позиционирању Тивта као града једрења, што није значајно само у спортском, него и у контексту развоја туризма и промоције принципа одрживог развоја.

- Са друге стране, Тивћани су још једном показали да су на задатку. Мноштво је привредних и других субјеката који су спремни да подрже овакве и сличне манифестације. Надам се да ће нам и у наредном периоду бити повјерени овакви задаци - рекао је Комненовић.

Предсједник Општине Тиват на крају је истакао да смо сви на истом  задатку, коме треба да се посветимо ако желимо бољи свијет, а то је стална и упорна популаризација спорта међу ђецом и младима, што Делфин досљедно чини већ пуних седам деценија.

Директор дестинације Луштица баy Марк де Руијтер захвалио је Европској ИЛЦА Федерацији, једриличарском клубу Делфин, свима који су учествовали у организацији такмичења и истакао жељу да поново дођемо у ситуацију да угостимо европске И свјетске једриличарске смотре.

Он се осврнуо и на временске услове који су били изазовни- један дан са фантастичним вјетром, други дан у борби са вјетром. Изразио је увјерење да се једриличари враћају у своје земље пуни утисака, да ће запамтити ово регатно поље и радо му се враћати.

Жан Лук Мишон, предсједник Европске ИЛЦА Федерације, осврнуо се на ситуацију са ковид пандемијом због које је и сами догађај више пута одлаган.

- За ЕурИЛЦА је био изазов доћи у Црну Гору, иако је ово мала земља - рекао је Мишон.

Мишон је скренуо је пажњу на велики број дјеце која су као волонтери учествовала у овом такмичењу и изразио  наду да ће смотра која је за нама инспирисати још ђеце да се баве једрењем, што је најважнији од свих циљева на којима ради европска једриличарска заједница. Сигуран је да ће учесници такмичења запамтити предиван амбијент залива Траште И жељети да поново заједре овђе.

Франо Триповић, предсједник једриличарског клуба Делфин, поздравио је једриличаре подсјећајући их да су на великом задатку очувања мора.

- У години јубилеја клуба ово је велики догађај за нас. У ували Траште имамо океанске услове, што свакако јесте нова шанса за клуб. Врата Делфина су отворена, позивам једриличаре да и даље сарађују са нашим клубом - казао је он.

Потпредсједник ЕУРИЛЦА, Златко Јакелић уручио је награде од 10 до четвртог мјеста за категорију ILCA 6 Open European Trophy and European Championship. Медаље од трећег до првог мјеста најбољим младим једриличаркама Европе уручио је Жан Лук Мишон.

Менаџерка корпоративних комуникација компаније Луштица Девелопмент, Маша Радуловић додијелила је плакете ЕурИЛЦА једриличарима који су се позиционирали од 10 до четвртог мјеста у категорији ИЛЦА 7 испод 19 година, док је златну, сребрну и бронзану медаљу за ову категорију уручио Марк де Руијтер.

Плакете од десетог до трећег мјеста у укупном пласману у категорији једриличара уручила је секретарка Секретаријата за друштвене ђелатности Општине Тиват, Борка Мршуља, док је медаље најбољим такмичарима у овој категорији додијелио градоначелник Тивта Жељко Комненовић.

Отворено првенство Европе у класи ИЛЦА до 21 године, на које су стигли чак и такмичари из Перуа, Гватемале, Кајманских острва и Египта, завршено је забавом за побједнике и спектатуларним ватрометом са лукобрана марине Луштица Беј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:09