Једрилице остале на сувом / - Душко Миљанић
14/06/2021 u 13:50 h
Tamara VučinovićTamara Vučinović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Тивту због вјетра, једрилице остале на копну

Шампионат се наставља 14. јуна када су на програму три нове квалификационе регате, што ће одлучити пласман једриличара у класи ИЛЦА 7 у златну и сребрну групу

Од почетка такмичарског програма Отвореног првенства Европе у олимпијским класама за једриличаре до 21 године вјетар је у ували Траште мрси конце организаторима и такмичарима. Након јучерашњег предаха у борби за услове и три одједрене регате, данашњи, трећи квалификациони дан обиљежила је бонаца, толико неумољива да није било ни покушаја изласка на море. Регатни одбор неколико пута је испловљавао И пропитивао услове на мору, али вјетра једноставно није било.

Уместо великих борби за пласман у златну групу код једриличара, односно за победничко постоље и што бољи пласман код једриличарки, вјетар, кога није било током читавог дана, оставио је једрилице на копну.

За разлику од првог дана, када су временски услови (велике осцилације у снази вјетра, које су се кретала два до 25 чворова), извојевале побједу над такмичарима и организаторима, па ни једне регата није завршена иако су стартовале двије, други дан је био савршен. Временски услови за једрење су били идеални, уз маестрал јачине од седам од 12 чворова ођедрене су три регате с напетом борбом у обје конкуренције – ИЛЦА 7 (једриличари) и ИЛЦА 6 (једриличарке).

image

Чека се боље вријеме

- Д. Мкиљанић

Након досадашња три једрења и протеста, објављени су и званични резултати досадашњег тока такмичења. Регатни одбор планове прилагођава ситуацији, па су за сјутра у плану још три квалификациона једрења, након којих ће једриличари бити подијељени у златну и сребрну групу. Једриличарке борбу за побједничко постоље и што бољи пласман на Европском првенству настављају у истом саставу, без подјела у претходно споменуте групе.

Лидерску позицију у конкуренцији једриличара у класи ИЛЦА 7 држи Леополдо Барето Хашке из Шпаније. На другом мјесту је Ћезаре Барабино из Италије, а на трећем Михал Красодомски уз Пољске.

У конкуренцији једриличара до 19 година, прво мјесто је тренутно у рукама Михала Красодомског из Пољске, други је Теодоро Мидлтон из Норвешке, а трећи Томас Флашон из Француске.

Што се једриличара из региона тиче, Божидар Голубић из Хрватске је на коти 18, Бруно Гашпић је на 24. мјесту, а његов сународник Антун Томашевић је на коти 32. Никола Бањац из Србије је 37, Илија Марковић из Црне Горе 51, Антонио Марендић из Хрватске је 60, Марко Петковић из Србије 76, Стефан Анђелић из Црне Горе 77, а Данило Бешић из Србије заузима 79. позицију.

Антун Томашевић је тренутно десети у кокуренцији једриличара до 19 година, док је Антонио Марендић 17, Стефан Анђелић је на коти 26, а Данило Бешић је на 28. мјесту.

Након три регате у конкуренцији једриличарки, у класи ИЛЦА 6 лидерску позицију држи Марилена Макри са Кипра, дјевојка која ће бити учесница Олимпијских игара у Јапану. На другом мјесту је Ања Вон Алмен, а на трећем Росин Будет, обје из Швајцарске.

Од дјевојака из региона Урсула Балас из Хрватске је коти 12, Катарина Боја из Србије је тренутно на 24. мјесту, Карла де Карина из Хрватске на 40, Ана Јовановић из Србије на 44. мјесту. Што се тиче представница Црне Горе, Јана Јакшић заузима 46., а Ања Лучић 47. позицију.

Шампионат се наставља 14. јуна када су на програму три нове квалификационе регате, што ће одлучити пласман једриличара у класи ИЛЦА 7 у златну и сребрну групу. Једриличарке у комплетном саставу настављају борбе за побједничко постоље и што бољи пласман.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:50